Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gaver fra de velstående

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Trygve Hegnar tviler på at de han i en leder kaller «velstående» vil stille seg i kø for å gi til prosjekter som utviklingsminister Erik Solheim anbefaler. Hegnar og de andre velstående stoler ikke på den norske utviklingshjelpen. De tenker, stadig ifølge Hegnar, som mangemilliardæren Warren E. Buffett: De vil se resultater og gir i stedet til SOS-barnebyer og Plan.

• Det er ikke å vente at Hegnar skal forstå innholdet i alt han selv skriver. At han skal se forskjellen på bistand og omfordeling på den ene siden og tilfeldig veldedighet, gitt av sånne som han selv, på den andre. Hegnars evaluering av norsk utviklingsbistand er overflatisk og primitiv, på nivå med Fremskrittspartiets.

• Men Hegnar er ikke det største problemet i det pågående knefallet for rikingenes veldedighet etter at Warren Buffett varslet at han gir 195 milliarder av sin formue på 278 milliarder til stiftelsen som Melinda og Bill Gates har opprettet. Det største problemet er utviklingsminister Erik Solheims kritikkløse jubel over gaven og oppfordring til «de rike» i Norge om å følge eksempelet. (Buffett sitter igjen med 42 milliarder kroner og vil selv ikke lide noen særlig nød). Magnus Marsdal i Attack gjorde at Solheim ble svar skyldig i radioen da han kritiserte statsråden for å være logrende og prinsippløs.

• Melinda og Bill Gates stiftelse gjør sikkert mye godt for de 8 milliarder kroner de delte ut til ymse prosjekter og formål i fjor, men det er like fullt smuler fra de rikes bord. Bill Gates har utnevnt Warren Buffett til «verdens største investor i godhet», og meningen er at da skal det beundres.

• Det finnes ikke mye rettferdighet i verden. Vi i det rike Vesten, med våre milliardærer, har bygget mye av vår velstand på å utnytte andres ressurser. Ideen bak utviklingsbistand er å gi noe av vårt overskudd tilbake i form av hjelp til varige endringer. Det er bare for dumt å dumpe denne ideen til fordel for veldedighet fra «de velstående». Hadde landene i den rike del av verden fulgt opp FNs målsetting for bistand, ville det monnet noe. USA, verdens rikeste land, Buffetts og Gates hjemland, er blant de land som ligger lengst bak målsettingen.