Gavesurr og skattetull

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det årlige julegavehysteriet er over oss og i den anledning har en bedriftsleder i Ålesund satt søkelyset på skattereglene som gjelder for firmagaver. Vedkommende sier til Finansavisen at det er «hårreisende» urimelig at utgifter til firmagaver som klokker, kniver, vinflasker, fenalår o.l. kan trekkes fra på skatten med 28 prosent, mens firmagaver til organisasjoner som Frelsesarmeen og Røde Kors ikke berettiger til skattefradrag. Samtidig gjorde Dagbladet i går oppmerksom på at du og jeg som privatpersoner får fradrag på skatten hvis vi gir pengegaver til veldedige organisasjoner.

Skattefradraget for pengegaver fra privatpersoner til veldedige og humanitære organisasjoner er drevet gjennom først og fremst av KrF som har ønsket å strekke ut en gavmild hånd til ikke minst kristne organisasjoner. Men inntil videre har det politiske miljø ikke ønsket at firmaer skal få den samme muligheten. Derimot opprettholdes bestemmelsen om at firmagaver til kunder og forretningsforbindelser er å betrakte som utgifter til inntekts ervervelse og dermed fradragsberettigede. Dette bekreftes av statssekretær Geir Axelsen, som også gjør oppmerksom på at det fra 1. juli i år ble gitt momsfritak for bl.a. veldedige tjenester. Axelsen sier samtidig at bedrifter som ønsker å støtte veldedige organisasjoner til jul bør gjøre det selv om staten ikke skattesubsidierer formålet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer