Gavesurr og skattetull

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det årlige julegavehysteriet er over oss og i den anledning har en bedriftsleder i Ålesund satt søkelyset på skattereglene som gjelder for firmagaver. Vedkommende sier til Finansavisen at det er «hårreisende» urimelig at utgifter til firmagaver som klokker, kniver, vinflasker, fenalår o.l. kan trekkes fra på skatten med 28 prosent, mens firmagaver til organisasjoner som Frelsesarmeen og Røde Kors ikke berettiger til skattefradrag. Samtidig gjorde Dagbladet i går oppmerksom på at du og jeg som privatpersoner får fradrag på skatten hvis vi gir pengegaver til veldedige organisasjoner.

Skattefradraget for pengegaver fra privatpersoner til veldedige og humanitære organisasjoner er drevet gjennom først og fremst av KrF som har ønsket å strekke ut en gavmild hånd til ikke minst kristne organisasjoner. Men inntil videre har det politiske miljø ikke ønsket at firmaer skal få den samme muligheten. Derimot opprettholdes bestemmelsen om at firmagaver til kunder og forretningsforbindelser er å betrakte som utgifter til inntekts ervervelse og dermed fradragsberettigede. Dette bekreftes av statssekretær Geir Axelsen, som også gjør oppmerksom på at det fra 1. juli i år ble gitt momsfritak for bl.a. veldedige tjenester. Axelsen sier samtidig at bedrifter som ønsker å støtte veldedige organisasjoner til jul bør gjøre det selv om staten ikke skattesubsidierer formålet.

Statssekretær Axelsen sier til Finansavisen at han tar avstand fra holdningen om at bedriftene ikke kan støtte noe uten at det gis skattefradrag. Det gjør vi også. Men samtidig er det en kjensgjerning at hensikten med vårt skatte- og avgiftssystem ikke bare er å skaffe staten inntekter, men også å styre folks handlinger i en retning som er samfunnsøkonomisk fornuftig. Med det skjerpede søkelys som er satt på kundepleie på og over grensa til korrupsjon, er det på tide at myndighetene slutter å gi skattefradrag for firmagaver som etterlater en eim av smøring.