Gavmild Røkke

Kjell Inge Røkke vil dele ut millioner til gode formål han brenner for. Røde Kors-sjef Jonas Gahr Støre tror han kan bli en norsk Bill Gates.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STAVANGER (Dagbladet): I en av sine svært sjeldne opptredener i en offentlig politisk debatt trakk landets mektigste industrileder i går fram amerikanske velgjører-idealer.

- Først skaper de, så bruker de - før de tilbringer en stor del av livet på å gi det fra seg, sa Kjell Inge Røkke under Frp-landsmøtets paneldebatt om «Et bærekraftig velferdssamfunn» med BI-rektor Torger Reve, IT-gründer Eilert Hanoa og Røde Kors-sjef Jonas Gahr Støre.

- Vil du nå gi bort en del av formuen din? spør Dagbladet.

- Ja, jeg har lenge ment å dele livet mitt inn i ulike faser. Jeg har hatt en periode hvor jeg ville skape en formue, så ville jeg nyte en del av formuen, og så vil jeg bruke tid på å dele den med noe jeg brenner for.

- Hva da?

- Det vil med tida bli synlig, sa Kjell Inge Røkke, før han hastet av gårde for å dyrke en av lidenskapene han allerede har brukt millioner på, fotballaget Molde.

Etter å ha hørt Røkke snakke i går var generalsekretæren i Norges Røde Kors forventningsfull.

- Jeg tror Røkke er kommet inn i Bill Gates-fasen av livet, sier Jonas Gahr Støre.

Rike velgjørere

Microsoft-gründeren har lovet å gi bort hele formuen før han dør. Sammen med kona Melinda har Bill Gates skapt verdens største veldedighetsorganisasjon med nærmere 200 milliarder kroner i potten.

Stiftelsen har allerede gitt bort om lag 25 av dem til helseformål i utviklingsland. Også en rekke andre superrike viderefører velgjøreridealet fra Rockefeller og Carnegie, blant annet George Soros, Ted Turner og Paul Allen.

Selv om fiskeren fra Molde bare blir en smågutt sammenliknet med sine kaksekolleger i USA, vil han kunne bli en betydelig bidragsyter til gode formål. Spørsmålet er når han setter i gang og hvem han vil drysse penger over. Det ville han ikke utdype i går.

Derimot brukte Røkke 1. mai i Frp-salen til å omfavne arbeiderbevegelsens verdier. Han nektet å bekrefte Siv Jensens bilde av et Norge styrt av jantelov, sviende skatter og høyt sykefravær.

- Rettferdighetssans

- Den eneste plassen jeg opplever janteloven, er i Oslo vest. Det jeg ser i Norge er en utpreget rettferdighetssans. Jeg har valgt å leve livet på en slik måte at jeg må betale en pris for det i form av litt kritikk. Det er helt fair. Bildet av Norge som et sted for janteloven, er overdrevet, sa Kjell Inge Røkke på et av debattleder Siv Jensens svært ledende spørsmål.

Et annet var et oppspill til kritikk av skattenivået.

- Vi har et brukbart skatteregime i Norge. Det er ikke skatten som er problemet for meg som industrieier. Jeg har ingen grunn til å klage. Toppskatten er imidlertid for høy, mente Røkke.

Han ville heller ikke bekrefte Siv Jensens bekymring for folks sykefravær.

- Høyt sykefravær er ganske naturlig. Det er hvordan vi tilpasser oss dette som er det viktige. Når vi har så gode velferdsordninger, er det menneskelig å benytte seg av dem. Men jeg føler ikke at det er et stort misbruk, sa Røkke.

En god arbeider

Og på den internasjonale kampdagen hyllet han den samfunnsklassen han har vokst ut av.

- Vi er som nasjon et produkt av holdningene til arbeiderbevegelsen. Jeg er dem som har bygd Norge stor takk skyldig. Jeg er selv en del av arbeiderbevegelsen: Jeg er sønn av en arbeider og stolt av den bakgrunnen. Det er på golvet jeg føler meg mest hjemme.

Røkke ble flere ganger avbrutt av klappsalver, selv om budskapet ikke kunne pakkes rett inn i et Frp-program.

- Jeg er ikke redd for å bli klistret til noen. Men Frp har standpunkter som er forenlig med verdigrunnlaget og den industripolitikken jeg fører.

Men Røkke er ikke Hagens mann, ifølge Jonas Gahr Støre, tidligere stabssjef i Stoltenberg-regjeringen.

- Røkke snakker med stor troverdighet. Han har lagt et grunnlag for en bred samfunnsforståelse. Jeg er enig i mye av det han sier. Røkke er en sosialdemokrat som plasserer seg utenfor partibåsene, sier Støre til Dagbladet.

POLITISK STJERNE: Kjell Inge Røkke nektet å bekrefte Frp's bilde av et Norge preget av jantelov og høye skatter da han i går deltok i en paneldebatt på Frp's landsmøte. Siv Jensen var debattleder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer