Gay lyrisk pride

De to franske dikterne Paul Verlaine og Arthur Rimbaud hadde et stolt og stormfullt forhold som endte tragisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): Gay Pride har nettopp rullet gjennom gatene i Paris med mer enn 300 000 deltakere og like mange tilskuere. Det ble en stor suksess, som det pleier å være hvert år. De homoseksuelle i Frankrike har oppnådd mye de siste åra, men ennå ikke ekteskap. Til gjengjeld har de lov til å være samboere, med samme rettigheter som ektefeller.

OPP GJENNOM HISTORIEN har det vært mange kjente homoseksuelle forhold. Et av de mest stormfulle var mellom dikterne Paul Verlaine og Arthur Rimbaud. Paul Verlaine (1844- 96) er kjent for sin musikalske, sterkt personlige lyrikk. Han er også kjent for sitt sterke privatliv. Nå er hans korrespondanse nettopp utgitt. I 1869 møtte han Mathilde, og giftet seg med henne. Da hadde han forsøkt å ta livet av sin mor to ganger, og levde et forsoffent liv. Så kom en tsunami inn i Verlaines liv, dikterkollegaen Arthur Rimbaud. Han hadde så vidt fylt 16, og var med sine egenartede visjonære dikt et geni. Han fascinerte og skremte. Han var vakker, vill og voldelig. Verlaine falt pladask.

HAN VAR REVET mellom familielivet med Mathilde og Rimbaud. Han drakk mer og mer, og klarte ikke å bestemme seg. I januar 1872 anmeldte Mathilde ham for ekteskapelig vold og rømte med deres lille sønn. Verlaine flyttet sammen med Rimbaud, men lovet samtidig å bryte med ham, den «infernalske ektemannen». Verlaine hadde masochistiske tendenser og drømte om «martyrium». Rimbaud dominerte. Verlaine glemte ikke å skrive til Mathilde og love at han skulle komme tilbake etter en «vond drøm». Han skjønte aldri at hans forhold til Rimbaud var sjokkerende. Han var en troskyldig pervers, en oppriktig simulant, en raffinert alkoholiker - veldig fransk.

ETTER Å HA FLYTTET HJEM til Mathilde, ble Verlaine oppsøkt av Rimbaud i mai 1872 og flyktet til Brussel med ham. Mathilde fulgte etter, sammen med sin mor. De fikk med seg Verlaine til grensa, men på jernbanestasjonen dro han tilbake til Rimbaud. Elskerne dro til London. Men forholdet var fortsatt stormfullt. Rimbaud forlot Verlaine, som ble deprimert og syk. Så kom Rimbaud tilbake, men en dag hadde de en voldsom trette. Verlaine forsøkte å forsone seg med Mathilde og truet med å ta sitt eget liv. Men så ble det forsoning med Rimbaud igjen. De dro tilbake til Brussel. Nå visste Verlaine at Rimbaud ville forlate ham. 10. juli 1873 siktet han på sin elsker og skjøt to ganger. Rimbaud ble såret i hånda. Han ble redd og tilkalte politiet. Verlaine ble arrestert og dømt til to års fengsel og 260 kroner i bot. I fengselet ble han omvendt til katolisismen. Men da han traff igjen Rimbaud i januar 1875, fornektet han sin tro på to og et halvt døgn. Men etter det ble det definitivt brudd. Begge beskrev det - stolte - forholdet i diktene sine.