Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gay = søppel?

En kjapp kommentar fra en energisk programleder har fått statskanalen BBC ut på språklig feltarbeid i gatene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Det kan ved først øyekast virke lite politisk korrekt. Noen vil kanskje hevde det er et resultat av homofobi av verste sort. Men i følge BBC har ordet «gay» nå også fått betydningen «rubbish». På godt norsk betyr «rubbish» søppel. «Gay» brukes om og av homofile, og blir lett forstått på flere verdenspråk. Så hvorfor skulle erkebritiske BBC fordype seg i urban semantikk, og knytte de to orda mot hverandre?

Det hele begynte med et populært musikkshow på BBCs Radio One. Den frittalende DJ\'en Chris Moyles var i gang med frokostsendinga da han kommenterte ringelyden på en mobiltelefon. -  Jeg vil ikke ha den der. Den er gay, sa han.Straks ringte en lytter inn og klagde over at det var homofobisk å bruke ordet «gay» på en slik måte. BBC flagger korrekt språkbruk høyt. Gjester som ytrer rasistiske og fordomsfulle uttrykk blir aldri invitert tilbake i studio. Moyles er imidlertid beryktet etter at han kalte Victoria Beckham «hore» på lufta.

Klagen ble tatt alvorlig av BBCs komité for klagesaker, som gikk igang med å diskutere ungdommelig og urban semantikk. Snart kom de fram til at Moyles ikke hadde sagt noe galt.-  Ordet «gay», i tillegg til å bety «homoseksuell» eller «sorgløs», blir nå ofte også brukt i betydningen «tam» eller «søppel», konkluderte komiteen. Moyles har 6,3 millioner lyttere hver dag. De fleste er ungdommer, og det er i den unge lytterskaren betydningen «søppel» blir brukt. For Moyles var det derfor naturlig å gjøre det samme. Dermed hadde han ikke avfeid en ringelyd fordi den var homoseksuell, slik den fornærmede lytteren hevdet. Den var rett og slett «gay» - eller «søppel».

Beslutningen har fått britiske mediekommentatorer til å fordype seg i engelsk etymologi. Ordet stammer fra det franske «gai», som også i dag betyr «glad» eller «sorgløs». På 1800-tallet fikk ordet en seksuell konnotasjon, da som «moralsk hemningsløs» og promiskuøs. Den amerikanske feministen Gertrude Stein er regnet som den første som brukte «gay» om et homoseksuelt forhold, i fortellingen om Miss Furr & miss Skeene fra 1923. Fra 1960-tallet ble ordet tatt i bruk av homoseksuelle. Bloggere har nå snudd den opprinnelige betydningen på hodet. «Gay» har fått betydningen «kjedelig». Nettsida www.urbandictionary.com lar brukerne selv gå inn og legge inn egne definisjoner av slanguttrykk. Nettordboka holder neppe akademisk standard, men på ordet «gay» er det nå 105 bidrag. Betydningen «dårlig» eller «søppel» går igjen flere steder. Flere av bidragsyterne mener den negative bruken av ordet stammer fra homofobiske tenåringer med markeringsbehov. Vi vet ikke om det er disse BBCs klagekomite har lyttet til. Vi vet bare at snittalderen på komiteens medlemmer er på over 55 år. Mange homofile misliker nok at «gay» har fått en negativ betydning. Men hva kan vel en britisk statskanal gjøre ved tenåringers semantiske sprell?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling