Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gaza-aktivister stoppet av gresk kystvaktskip

Forlot gresk havn uten tillatelse. Nå planlegger de å motsette seg eventuell bording.

VIL BRYTE GAZA-BLOKKADEN: Passasjerene om bord det amerikanske aktivistskipet  "The Audacity of Hope" har blitt stoppet av den greske kystvakta på vei mot Gaza. Foto: AFP Photo/Jean-Phillipe Ksiazek/Scanpix
VIL BRYTE GAZA-BLOKKADEN: Passasjerene om bord det amerikanske aktivistskipet "The Audacity of Hope" har blitt stoppet av den greske kystvakta på vei mot Gaza. Foto: AFP Photo/Jean-Phillipe Ksiazek/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et amerikansk skip som deltar i Gaza-aksjonen for å bryte den israelske blokkaden til Gazastripen har blitt stoppet av den greske kystvakta, melder aktivistene selv på Twitter.

Ifølge Midtøsten-magasinet +972 skal skipet «Audacity of Hope» ha blitt stoppet bare etter en time at det forlot Aten. 
Magasinet skriver at skipet, som har 35 aktivister, elleve journalister og en besetning på fem om bord, forlot Aten uten tillatelse fra greske myndigheter.

Grekerne vil stoppe aktivister - Vår kaptein forklarer nå at vi har alle nødvendige papirer og har gjennomgått alle inspeksjoner nødvendige for å forlate Aten, skriver en av passasjerene om bord, Medea Benjamin, på Twitter.

Ifølge nyhetsbyrået AP har greske myndigheter besluttet å nekte alle skip med Gaza som destinasjon å forlate greske havner.

Meningen er at de andre båtene skal komme etter, og at alle skal møtes i internasjonalt farvann i midten av neste uke

- Jeg har hørt meldinger om at noen av båtene allerede har reist, men vi kommer oss ikke av gårde før mandag, sier Rødt-politikeren Torstein Dahle til NTB. Han er en av sju nordmenn som skal være med den greske båten Juliano, som nå er under reparasjon etter at propellen ble ødelagt mens båten lå til kai.

- Ikke oppgitt Dahle avviser at nordmennene vurderer å reise hjem.

- Vi er utålmodige, men på ingen måte oppgitt. Tvert imot, det er en ganske offensiv stemning her, sier Dahle. Han mener at Israels statsminister Benjamin Netanyahu har gått langt i å innrømme at det er Israel som har sørget for forsinkelsene i Aten.

Juliano skal etter planen være ferdig reparert mandag og settes på vannet mandag. Deretter er det håp om at papirene er i orden i løpet av få timer.
- Vi vil ikke la oss stoppe Aksjonsleder Anne Wright på «Audacity of Hope», en tidligere oberst i den amerikanske hæren, sa like etter at skipet forlot Aten at de er svært bestemte på å komme seg til Gaza.

- Israelsk og gresk press vil ikke stoppe oss, sa hun.

Aktivistnettstedet All Voices skriver at aktivistene sang og gråt da de ble stoppet av den greske kystvakta. På Twitter gjorde de klart at de planla å ikke-voldelig motsette seg bording av skipet.

Kapteinen av skipet sier til +972 at han regner med at han blir arrestert og bøtelagt for at han forlot Aten uten tillatelse, til tross for at han mener han ikke har brutt noen lover.

Israel har takket Hellas Israel har bedt andre myndigheter om å forhindre konvoien, og i en tale i går takket landets statsminister Benjamin Netanyahu allierte, inkludert Hellas, for å komme med tiltak for å blokkere aktivistene, melder Jerusalem Post.

Israel ser på konvoien som en klar provokasjon.

- Jeg vil takke mange ledere i verden for å snakke og handle mot den provoserende flotiljen. Israel har full rett til å handle av frykt for rakett-smugling til Hamas i Gaza, sier Netanyahu.