«Gaza blir gravplass for israelske soldater»

Hamas med klar beskjed til Israel etter bakkeinvasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Gaza blir en gravplass for israelske soldater.
Det sa Hamas under en tv-sendt tale i kveld, etter at bakkeinvasjonen startet, melder Haaretz.
- Dere vil ikke leve i fred før palestinerne lever i fred, sa Hamas' talsmann Ismail Radwan.

- Møter helvete
Israel ble advart om at de vil møte et helvete når de nå har gått inn i Gaza.
«Gaza vil ikke bli belagt med blomster for dere, men med ild og helvete», var en annen beskjed. Hamas sier at da Israel sendte bakkesoldater inn i Gaza gikk de i fella som «våre soldater har forberedt for deres soldater og tanks».

Hamas har lenge forberedt seg på kveldens bakkeinvasjon, blant annet ved å grave tuneller.

Israels forsvarsminister Ehud Barak sa tidligere i kveld at bakkeoperasjonen kan bli langvarig og og alt annet enn enkel, skriver AP.
Forsvarsministeren innkalte til pressekonferanse kort tid etter at israelske bakkestyrker tok seg inn på Gazastripen. — Vi er ikke sultne på krig, men vi kan ikke svikte våre medborgere som er utsatt for vedvarende angrep fra Hamas, sa Barak, som varslet om at operasjonen blir «verken enkel eller kortvarig», skriver NTB.
Tidligere i dag ga USAs president George Bush israelerne klarsignal til å invadere Gaza på bakkenivå.

- Selvforsvar
I kveld sier EUs presidentskap at angrepet er rent selvforsvar fra Israels side, ifølge Reuters.

- For øybelikket, sett i lys av de siste dagers hendelser, tolker vi denne eskaleringen som en defensiv, ikke en offensiv, sier talsmann for presidentskapet, Jiri Potuznik.

Invasjonen skjedde ved 1930-tiden i kveld, norsk tid.
Det første offeret for de israelske skuddsalvene ble et palestinsk barn.

- Vi har gått inn i Gaza med bakkestyrker, og vil fortsette så lenge det trengs, sa Major Anital Leibovich talskvinne for den israelske hæren til Sky News.

Hun sa at den israelske hæren vil gå etter Hamas' infrastruktur, tunnelene og bunkerene som brukes til å frakte og oppbevare våpen. De vil også ødelegge stedene der Hamas skyter raketter inn i Israel.

- Dessverre var det ikke vi som valgte å havne i denne situasjonen, det er Hamas som har bombet oss dag etter dag, natt etter natt i åtte år, sa hun.

Situasjonen er forferdelig
Tidligere i dag ble det spredd flyveblader over deler av Gaza hvor budskapet til innbyggerne var å komme seg vekk umiddelbart. Samtidig nærmer det seg en humanitær katastrofe i Gaza.

- Situasjonen er forferdelig. Folk flest har ikke elektrisitet, varmeapparater eller vann. Bombingen er massiv og du vet aldri helt når bombene slippes. Noen ganger er det mye på dagen, andre ganger om natta, sa leder for UNRWA, Karen buZayd på telefon til Dagbladet.no kort tid etter at hun kom seg ut av Gaza i går.