Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gaza by mørklagt

Elverket tomt for drivstoff fordi forsyninger ikke kommer over grensa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mørket og kulda la seg over Gaza by da det eneste elverket på Gazastripen måtte stenge på grunn av akutt mangel på drivstoff søndag kveld.

Folk på Gazastripen fryser og sulter etter at Israel sperret alle grensepasseringer. Drivstoff og andre forsyninger kommer ikke inn.

- Vi har akkurat stengt hele elverket, sa direktør Derer Abu Sissi søndag kveld.

Palestinernes president Mahmoud Abbas ba søndag Israel om umiddelbart å oppheve blokaden.

- Israel må tillate innførsel av drivstoff som gjør livet levelig for uskyldige folk, og som sikrer at sykehusene, som står overfor en livstruende krise, fungerer, sier Abbas.

Også Hamas’ leder Khaled Mashaal, som lever i eksil i Syria, kom søndag med en sjelden bønn til Abbas og andre arabiske ledere.

- Vær så snill og legg ordentlig press for å stoppe denne sionistiske forbrytelsen. Vi ber dere ikke om å starte krig mot Israel, men stå sammen med oss i stolthet og ære, sa Mashaal i et intervju med TV-kanalen Al Jazeera.

Kaldt

MØRKT OG KALDT: En liten gutt tenner et lys i hjemmet etter strømstansen på Gazastripen. Elverket måtte stenge fordi den israelske blokaden gjør at drivstoff ikke kommer over grensa. Foto: SUHAIB SALEM(REUTERS/SCANPIX
MØRKT OG KALDT: En liten gutt tenner et lys i hjemmet etter strømstansen på Gazastripen. Elverket måtte stenge fordi den israelske blokaden gjør at drivstoff ikke kommer over grensa. Foto: SUHAIB SALEM(REUTERS/SCANPIX Vis mer

For Safiya al-Amarin og barna hennes i Gaza by medfører energimangelen dager og netter med sult og kulde. Det har vært kaldt i området den siste uken, med nattetemperaturer ned mot null grader. At nattesøvnen stadig vekk ødelegges av skyting, eksplosjoner og støy fra helikoptre, gjør ikke situasjonen bedre.

- Vi har ikke noe strøm, og ikke noe gass til å koke mat med. Vi har ikke engang stearinlys på grunn av blokaden, og vi har ikke ved til å fyre opp med. Barna mine sulter og fryser, det gjør vi alle, sier hun fortvilt til nyhetsbyrået AFP.

Det stengte elverket sørger for en tredel av elektrisiteten på Gazastripen. Resten av strømmen kommer fra Israel. Den er ikke påvirket av blokaden, ifølge israelske tjenestemenn.

Dramatisk

Norsk Folkehjelps stedlige representant på Gazastripen, Kirsten Belck-Olsen, sier situasjonen er dramatisk.

- Det har vært ille lenge, men det topper seg nå, sier hun til NTB.

Energimangel har blitt vanlig på Gazastripen de siste månedene, etter at Israel definerte området som «en fiendtlig enhet» og la ned restriksjoner på energiforsyninger.

Israels forsvarsminister Ehud Barak ga torsdag ordre om å sperre av hele Gazastripen for å tvinge Hamas til å stanse rakettbeskytningen mot israelsk territorium.

En talsmann for det israelske forsvarsdepartementet sier i en uttalelse søndag at Gaza har nok drivstoff, og beskylder palestinske myndigheter for å forsøke å skape en krise «som ikke eksisterer».

Vannmangel

Belck-Olsen er i disse dager hjemme i Norge, men har vært i kontakt med kolleger og venner i Gaza by. Hun forteller at mange palestinere nå har det svært vanskelig.

- Også vannforsyningen er i fare. Det meste av vannet i Gaza pumpes opp fra grunnvannet med elektriske pumper. Når pumpene stanser, blir det mangel på vann. Og det vannet folk får tak i, har dårlig kvalitet fordi renseanleggene heller ikke er i drift, forklarer Belck-Olsen.

Også sykehusene i Gaza er utsatt. Selv om de har egne generatorer, trenger de drivstoff for å drive dem.

- Flere sykehus har ekstra drivstoff på lager nettopp med tanke på slike situasjoner. Men det begynner å tømmes. Det betyr at respiratorer og kuvøser og andre livsnødvendige maskiner stanser. Og folk dør, sier Belck-Olsen.

- Fastlåst

FN roper nå et kraftig varsku om situasjonen for sivilbefolkningen på Gazastripen og det skal holdes et krisemøte i FNs menneskerettighetsråd onsdag.

Da Israel stengte grenseovergangen torsdag, fikk heller ikke internasjonale hjelpeorganisasjoner komme inn. Men akkurat der har israelerne snudd, og hjelpearbeidere får lov å komme inn.

- Men det hjelper ikke nok, sier Belck-Olsen. - Folk dør fordi de ikke får behandling. Situasjonen er helt fastlåst, sier hun.

Den militære konflikten mellom Hamas og den israelske hæren er denne uken blitt kraftig trappet opp. Siden tirsdag er minst 32 palestinere drept, flere av dem sivile.

(NTB)

STENGT: Det eneste elverket på Gazastripen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media