ETTER GRANATEN:  En palestinsk mann etter at en israelsk bombe traff et hus i Gaza by i går. REUTERS/Suhaib Salem
ETTER GRANATEN: En palestinsk mann etter at en israelsk bombe traff et hus i Gaza by i går. REUTERS/Suhaib SalemVis mer

Gaza er en spøkelsesby

- Byen er folketom. Folk holder seg hjemme, og gjør det de kan for å overleve, sier Kjetil Østnor, landdirektør for Norsk folkehjelp i Gaza.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv har Østnor søkt tilflukt i Gazas FN-byggning, det trolig tryggeste huset i hele Gaza.

Frykter invasjon
Østnord sier at det fortsatt høres granatnedslag i Gaza by, men at angrepene ikke er så kraftige som i går.

- Det smeller rundt oss. Folk frykter en ny invasjon, som for fire år siden. Traumene er fra da er ennå sterke, sier Østnor.

Østnor sier at kontorer og treningsleirene til Hamas, som styrer Gaza, er forlatt. Det er opplagte bombemål som både Hamas' egne folk og folk flest holder seg unna.

- De aller flere er hjemme, ligger på gulvet, og passer på sin sikkerhet som best de kan, sier Østnor.

Ennå ingen krise
Tidligere idag var Østnor med i en bilkortesje på vei til grenseposten i nord, mot Israel. Da de nærmet seg grenseposten smalt tre granater runt Østnor og de andre. De ble trolig skutt fra israelske stridsvogner på israelsk side av grensa. Østnor sier han ikke tror at FN-bilene var noe mål. Granatene traff rundt 100 meter fra bilkortesjen.

Det er 11 drepte og rundt 100 skadde etter de israelske angrepene i går. Det er så langt ingen krise ved sykehusene, slik det var for fire år siden da 1 400 mennesker ble drept.

Idag tidlig ble tre mennesker drept i Israel, av en rakett fra Gaza.

Krisemøte
Mens granatene haglet samlet FN sikkerhetsråd seg til hastemøte for å diskutere hva som kan gjøres for å hindre en videre eskalering av konflikten.

Susan Rice, USAs FN-ambassadør, sa under krisemøtet at Israel har rett til selvforsvar mot rakettangrepene som de siste dagene har kommet fra Gazastripen.

Palestinas FN-ambassadør, Riyad Mansour, sa ifølge Al Arabiya, at Israel «vulgært og offentlig skryter av sine overlagte drap på palestinere».

Hamas lovet blodig hevn og sier Israel med angrepene har åpnet «porten til helvete», og i israelske medier spekuleres det i om millionbyen Tel Aviv kan være et mulig mål.

«Rekkevidden av vår sorg vil bli reflektert i omfanget av vår respons», heter det i en uttalelse fra Hamas ifølge Ynet.

Den israelske hæren ber i en uttalelse innbyggere på Gazastripen bes holde seg unna «Hamas-aktivister og fasiliteter».

«IDF (Israel Defense Forces Command) er fast bestemt på å forsvare innbyggerne i staten Israel. Denne kunngjøringen gjelder til ro er gjenopprettet i regionen» står det i uttalelsen.

Drepte Hamas-leder Den israelske hæren startet i går det de selv kaller «Operation Pillar of Defence» med et 20-talls rakettangrep, som blant annet drepte Hamas' militære leder, Ahmed al Jaabari.

Aj Jaabari er det mest høytstående medlemmet av organisasjonen som er blitt drept siden den tre uker lange Gaza-krigen som startet i romjula 2008.

President Mahmoud Abbas og andre palestinske ledere ba umiddelbart om et krisemøte i Den arabiske liga for å diskutere den alvorlige situasjonen.

Det er kun få dager siden Israel skjøt raketter mot sin nabo i nord, Syria, for første gang på fire tiår.

Gaza er en spøkelsesby