SOMMERFERIE:  I Gaza er over halvparten av den nær to millioner store befolkningen barn under 18 år. De har nå begynt sommerferien sin, men siden Gaza er fullstendig avsondret fra verden, blir barna der de er. Gazas mange ruiner er blant barnas favoritt-lekeplasser. Alle foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SOMMERFERIE: I Gaza er over halvparten av den nær to millioner store befolkningen barn under 18 år. De har nå begynt sommerferien sin, men siden Gaza er fullstendig avsondret fra verden, blir barna der de er. Gazas mange ruiner er blant barnas favoritt-lekeplasser. Alle foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

- Gaza er en tikkende bombe

Gazas barn er innestengt, har opplevd tre kriger på seks år og sliter i hverdagen. - Om ikke noe blir gjort, vil Gaza eksplodere, ifølge Mkhaimar Abusada.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GAZA (Dagbladet): Hvis verden vil unngå at den overbefolkede Gaza-stripa skal bli en kruttønne av ekstremisme, må de gjøre noe for å bedre situasjonen for de nær to millioner innestengte innbyggerne. Det er beskjeden fra Mkhaimar Abusada, førsteamanuensis i statsvitenskap ved Al-Azhar-universitetet i Gaza.

QASSAM REKRUTTERER BARN: Under dette teltet sitter det vanligvis maskerte menn fra Qassam-brigadene og skriver inn barn til den væpnede gruppas sommerleire. De viser fram en rakett som lokkemiddel.
QASSAM REKRUTTERER BARN: Under dette teltet sitter det vanligvis maskerte menn fra Qassam-brigadene og skriver inn barn til den væpnede gruppas sommerleire. De viser fram en rakett som lokkemiddel. Vis mer

- For hver nye krig i Gaza, øker hatet mot Israel. Spesielt blant barn og unge. En god del av oss voksne har jobbet i Israel eller hatt israelere som venner, og vi skjønner at vi alle er mennesker. Men i dag er palestinere og israelere fullstendig adskilt fra hverandre, sier han, og fortsetter:

- Monstre - Når folk bli fullstendig isolert fra omverdenen, blir de monstre. Det eneste bildet som mange palestinske barn har av israelere er bomber, settlere og soldater. Om ikke noe blir gjort, vil Gaza eksplodere. Den er en tikkende bombe, sier Abusada.

I KRUTTØNNA GAZA: Statsviter Mkhaimar Abusada er ikke oppløftet på vegne av Gaza. - Vi føler oss glemt, og ting vil eksplodere om ikke folk får tilbake håpet for framtida. Situasjonen blir bare verre og verre, sier han.
I KRUTTØNNA GAZA: Statsviter Mkhaimar Abusada er ikke oppløftet på vegne av Gaza. - Vi føler oss glemt, og ting vil eksplodere om ikke folk får tilbake håpet for framtida. Situasjonen blir bare verre og verre, sier han. Vis mer

Det er sommerferie i Gaza nå. Men siden Gaza-stripa er isolert, er det ingen som kan dra på sommerferie. I stedet melder mange av barna seg på sommerleir. Tidligere var det FN-organisasjonen UNWRA som arrangerte disse, der Gazas barn fikk spille fotball, lære og svømme og andre aktiviteter. Men UNWRA får inn for lite penger fra verdenssamfunnet, og har derfor blitt tvunget til å stenge sommertilbudet. Nå arrangeres sommerleirene i regi av Hamas og Qassam-brigadene, Hamas væpnede fløy.

MYE TID:  Gaza har blant verdens høyeste arbeidsledighet, og stripas innbyggere har mye ufrivillig tid til å spille volleyball, eller å døse i sola. - Men vi vil jobbe. Ikke noe er verre enn å ikke ha noe å gjøre. Vi hater dette livet, sier en av de volleyballspillende gutta til Dagbladet.
MYE TID: Gaza har blant verdens høyeste arbeidsledighet, og stripas innbyggere har mye ufrivillig tid til å spille volleyball, eller å døse i sola. - Men vi vil jobbe. Ikke noe er verre enn å ikke ha noe å gjøre. Vi hater dette livet, sier en av de volleyballspillende gutta til Dagbladet. Vis mer

Nord i Gaza, i Beit Hanoun, sitter sitter tre maskerte menn i militærklær under en hvit lerretduk. Bare øynene synes. Mennene sitter bak et lite bord og like foran dem står en Qassam-rakett: De tre representantene fra Qassam-brigaden registrerer årets barnedeltakere. Vi stopper bilen og spør om en prat. Det er ikke så lett å få kontakt, siden øynene er det eneste vi ser. Mennene skuler mot oss, og rister bryskt på hodet.

Våpenopplæring «Dra», er beskjeden. Vi kjører videre i ruingatene i Beit Hanoun. En mann kommer til idet vi ikke ser Qassam-medlemmene lenger.

BOR I RUINER:  100 000 palestinere i Gaza har ennå ikke fått noe nytt sted å bo. Mange bor i ruiner, i brakkerigger og i telt. Det er ulidelig varmt, nå om sommeren, hvor gradestokken gjerne viser langt over 40 grader.
BOR I RUINER: 100 000 palestinere i Gaza har ennå ikke fått noe nytt sted å bo. Mange bor i ruiner, i brakkerigger og i telt. Det er ulidelig varmt, nå om sommeren, hvor gradestokken gjerne viser langt over 40 grader. Vis mer

- Jeg hadde aldri sendt barna mine til dem. De gir våpenopplæring og hatmeldinger til barna, og det er bare folk som ikke har råd til å gi barna sine en fotball eller mulighet til å lære dem og svømme og sånt som sender dem. Hamas og Qassam ødelegger alt, sier han.

I 2007 vant islamistorganisasjonen Hamas valget i Gaza. Innbyggerne var lei av at Yassir Arafats organisasjon, Fatah, og deres politikere beriket seg sjøl til fordel for folket. Hamas lovet et rettferdig og korrupsjonsfritt samfunn. Men siden de kom til makta, har Gaza blitt fullstendig blokkert, og innbyggerne har gjennomlevd tre grusomme kriger.

- Sommerleirene bekymrer meg. Barn er jo alltid tiltrukket av våpen, og liker å kunne være ordentlige menn. Qassam gjør det nok for å imponere, men utviklingen er ikke bra. Mine barn og barnebarn ville nok ikke verve seg her, men tenk på andre: Du kan ha mistet mor, far, søsken, besteforeldre og huset du bor i. Du har ikke lenger noe å tape. Da er det bedre å dø i verdighet i kampen mot Israel, enn å dø i skam. Verden er nødt til å reagere. Verden må hjelpe Gaza før det er for seint, sier statsviter Abusada.

3000 salafister Etter at den såkalte islamske staten (IS) etablerte seg i Irak og Syria i fjor, har også støtten til IS vokst i Gaza. Ifølge Abusada, antar man at det finnes rundt 3000 krigere som har erklært sin støtte til IS i Gaza.

- Det har vært en rekke sammenstøt mellom salafistene og Hamas de seinere åra. Jihadistene mener at Hamas ikke er ordentlig islamsk parti, og at de ikke kjemper nok mot Israel. Men foreløpig er ikke salafistene en trussel for Hamas og Qassam, som har 35 000 personer i sine styrker, sier Abusada.

Les også: 8. juli er det ett år siden Gaza-krigen startet. Ikke ett av de over 12 000 husene som ble ødelagt er bygget opp igjen: Men Gazas unge hopper og rapper for en bedre framtid (krever betaling).