Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gaza et eneste stort mareritt

Et levende mareritt av granater, maskingeværild og helikopterangrep. Slik er livet til folk nord i Gaza.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JERUSALEM (Dagbladet): Hjemmefra kan palestinske Nazzar Abu Halima (31), hans kone og deres fem barn kikke ned på 14 israelske stridsvogner i gata utenfor. Soldatene har okkupert rundt ti av nabohusene, forteller han Dagbladet på telefon fra landsbyen al-Atatra ved Beit Lahiya som israelske bakkestyrker invaderte for to dager siden.

Redsel og frykt

I nabohuset til Abu Halima-familien har soldatene presset fem familier, rundt 30 voksne og barn, inn på et eneste rom mens de selv bruker resten av bygningen.

Andre steder har folk forlatt sine hjem og søkt tilflukt hos naboer. De er redd soldatene, og frykter å havne i kryssilden hvis væpnede palestinere angriper de israelske styrkene.

-  Det er ingen som går ut, sier Nazzar Abu Halima. Det er stille i de minuttene vi snakker med ham. Men før vi snakker med Abu Halima, blir en væpnet palestiner drept og tre såret i et helikopterangrep, ifølge Israels hær.

Samtidig blir enda en palestiner drept etter å ha åpnet ild mot israelske styrker.

Etter at vi har snakket med familiefaren, blir to palestinere drept i et israelsk helikopterangrep i nærheten av huset til familien. Det skjer etter at de har skutt en hjemmelaget rakettdreven granat mot israelske styrker.

Dagen før ble over 20 mennesker, to av dem sivile, drept i sammenstøt og helikopterangrep i nærheten av Abu Halima-familiens hjem. Rundt 70 ble såret.

ET MARERITT: Palestinere bærer kroppen til en hardt såret mann, etter et angrep på grenselandsbyen Abasan like ved Khan Younis torsdag. To mennesker ble drept i angrepet, flere andre hardt skadd. Foto: AP
ET MARERITT: Palestinere bærer kroppen til en hardt såret mann, etter et angrep på grenselandsbyen Abasan like ved Khan Younis torsdag. To mennesker ble drept i angrepet, flere andre hardt skadd. Foto: AP Vis mer

-  Barna er livredde. Moren deres og jeg setter oss sammen med dem i stua og prøver å muntre dem opp, sier til dem at de ikke skal være redde. Barna er i alderen 4-10 år, forteller Abu Halima, som jobber som selger i landbruksbransjen. De har verken hatt vann eller strøm etter at israelerne kom.

-  De skyter på alt som rører seg. Ingen tør gå ut for å reparere ødelagte vannrør, sier al-Jazeeras korrespondent som var i al-Atatra i går.

Alt ødelegges

Mens vi snakker med Nazzar Abu Halima river israelske bulldosere murene rundt bakhagene til folket i nabolaget, forteller han. Overalt graver de. Han sier israelerne har knust rundt 200 drivhus i al-Atatra, der hovedinntektskilden er jordbruk.

En slektning av 31-åringen forteller at han har 400 mål dyrket mark som nå er ødelagt. Den velstående forretningsmannen var heldig og kom seg tilfeldigvis ut av al-Atatra dagen før de israelske stridsvognene rullet inn i byen.

Kona og barna hans er på ferie i utlandet. Familien er blant de få som har penger til å ta en pause fra krigshandlingene.

Israelerne jakter på palestinere som er i besittelse av Qassam-rakettene som rekker 12 kilometer. Operasjonens mål er ifølge Aviv Kokhavi, øverstkommanderende for Gaza-styrkene, «terroristene og terrorinfrastrukturen».

-  Operasjonen i Nord-Gaza kan redusere antall palestinske rakettangrep, men ikke stanse dem helt, innrømmet høytstående offiserer i Israels hær til avisa Ha\'aretz i går.

image: Gaza et eneste stort mareritt

Gårsdagens ti palestinske raketter som rammet den israelske nabobyene til Gaza er bevis for at de israelske offiserene har rett. Tre personer i Sderot fikk splintskader og ble kjørt til sykehus i all hast, ifølge avisa Yediot Ahronot.