Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gaza-flåten gir opp å bryte blokaden

De norske aktivistene reiser hjem.

STANSET: Skipet Juliano ble i går stanset av greske myndigheter på vei ut av havna i Aten. De norske aktivistene, som etter planen skulle være med skipet til Gaza, har nå bestemt seg for å reise hjem. Foto: REUTERS/John Kolesidis
STANSET: Skipet Juliano ble i går stanset av greske myndigheter på vei ut av havna i Aten. De norske aktivistene, som etter planen skulle være med skipet til Gaza, har nå bestemt seg for å reise hjem. Foto: REUTERS/John Kolesidis Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kveld kveld ble skipet Juliano, der blant andre en norsk propalestinsk aktivist befinner seg, stoppet av greske myndigheter på vei ut av havna utenfor Aten.

Onsdag sier stortingsrepresentant Aksel Hagen (SV) til Aftenposten.no at «Freedom Flotilla II» avslutter aksjonen.

Men båten Juliano, med greske, svenske og en norsk aktivist om bord, gjør et siste forsøk på å teste havnemyndighetenes rammer.

- Det blir ingen flåte, men vi gjør et siste stunt med å dra ut med en passasjerbåt. Ikke til Gaza, men til en annen havn i Hellas. De greske myndighetene har vært skeptisk til lastebåter. Men dette er en EU-registrert passasjerbåt, og etter mange kontroller ser det ut til at vi får dra fra Pireus med den, sier Hagen til NTB.

- Kanskje en liten seier Den greske kystvakten har signert papirer som bekrefter at manglene som førte til at båten i går ble stanset, nå er tatt hånd om. Båten dro fra havna ved 15.30-tiden norsk tid med elleve personer om bord, inkludert mannskapet.

Hagen er den eneste nordmannen som er med. Han sier at kystvakten har kontrollert skipet mellom fem og ti ganger og at de ikke har noen varer med seg.

- Vi håper på en liten seier mot havnemyndighetene nå på slutten, sier stortingsrepresentanten.

Den greske kystvakten har bevæpnet seg og stanset flere skip som har forsøkt å forlate havnebyen Pireus. Aktivistene har beskyldt Israel for sabotasje etter tekniske feil

- Ikke mislykket Ship to Gaza ble denne uka også nektet å kjøpe sement fra en leverandør i Hellas, med begrunnelse i behov for å beskytte nasjonale interesser.

Den norske, svenske og greske delegasjonen skal oppsummere aksjonen, som Hagen ikke vil kalle mislykket, tross at de aldri fikk nærmet seg målet.

- Vi har fått veldig mye debatt om saken. Israel har åpnet litt på grensene slik at de nå får inn blant annet bygningsmateriell til Gaza. Utenriksminister Støre har gått klarere ut mot blokaden enn før vi dro, og både jurister og humanitære organisasjoner sier at blokaden er i strid med folkeretten, sier Hagen til Aftenposten. (NTB)