FRAM MED LANKEN: Israels statsminister Ehud Olmert hilser på utenriksminister Jonas Gahr Støre i Tel Aviv torsdag. Støre er på rundreise i Midtøsten før neste ukes giverlandskonferanse for palestinerne i Sharm el-Sheik i Egypt. Foto: REUTERS/Avi Ohayon/SCANPIX
FRAM MED LANKEN: Israels statsminister Ehud Olmert hilser på utenriksminister Jonas Gahr Støre i Tel Aviv torsdag. Støre er på rundreise i Midtøsten før neste ukes giverlandskonferanse for palestinerne i Sharm el-Sheik i Egypt. Foto: REUTERS/Avi Ohayon/SCANPIXVis mer

- Gaza-gjenoppbygging forutsetter palestinsk samling

Utenriksminister Jonas Gahr Støre i Midtøsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det blir svært vanskelig å hjelpe til med gjenoppbygging på Gazastripen dersom palestinerne ikke blir enige om en samlingsregjering, mener Jonas Gahr Støre.

Utenriksministeren satte torsdag kursen for Midtøsten, der han de neste dagene skal ha samtaler med en rekke aktører foran neste ukes giverlandskonferanse i Sharm el-Sheik i Egypt.

Først ut torsdag var Israels avtroppende statsminister Ehud Olmert da han torsdag tok imot Støre i Tel Aviv.

Hamas, Fatah og en rekke andre palestinske grupper innledet samtidig forhandlinger om en palestinsk samlingsregjering. Sist palestinerne dannet en samlingsregjering var Norge alene i Vesten om å anerkjenne denne, mens EU og USA vendte ryggen til.

EU og USA har fortsatt Hamas på sin liste over terroristorganisasjoner, men Støre tror likevel at sjansene for anerkjennelse nå er større.

- Større forståelse

- Mitt inntrykk er at det er større forståelse for betydningen av palestinsk samling enn for to år siden, sier Støre.

Han har hatt en rekke samtaler med europeiske og amerikanske kolleger og mener å se en endring.

- Men det er avhengig av hva slags regjering palestinerne blir enige om. Nøkkelen til legitimitet er at den aksepterer tidligere inngåtte avtaler, sier Støre.

Om palestinerne, og i første rekke Fatah og Hamas, lykkes med å utarbeide en felles regjeringsplattform, er han derimot usikker på.

- Det er ingen grunn til å være optimist når det gjelder palestinernes evne til å nå fram til en slik enighet. Forhandlingsklimaet er belastet, og sårene mellom palestinske fraksjoner er dypere etter krigen i Gaza, sier Støre.

Forutsetning for støtte

Dersom Fatah og Hamas mislykkes, spøker det også for den lovede støtten til gjenoppbygging på Gazastripen. Der styrer Hamas, mens de Fatah-kontrollerte selvstyremyndighetene har liten innflytelse.

- Uten palestinsk samling er det vanskelig å komme Gaza til unnsetning. Det vil også bli krevende å finne gode og varige støtteordninger for de palestinske selvstyremyndighetene, og palestinerne vil ha et svekket utgangspunkt for forhandlinger med Israel, sier Støre.

Palestinske grupper sa torsdag at de var blitt enige om tiltak som vil føre til dannelsen av en samlingsregjering. Blant annet er det opprettet flere komiteer som skal legge grunnlag for en palestinsk samling. Tiltakene ble kunngjort av Jamil al-Majdalawi fra den venstreorienterte Folkefronten for Palestinas frigjøring og Mohammad al-Hindi fra Islamsk Jihad.

Onsdag møttes representanter for Fatah og Hamas i Kairo og ble enige om fangeutveksling i flere stadier.

FN makter ikke

Som leder av giverlandsgruppen for palestinerne (AHLC) håper Norge å forhindre at det lages mekanismer som ytterligere vil komplisere fordelingen av midler på palestinsk side.

- Vi må ha som mål at midler ender opp hos de palestinske selvstyremyndighetene. Det er derfor viktig at de oppfattes som legitime av hele det palestinske folk, noe som understreker behovet for en samlingsregjering, sier Støre.

De israelske angrepene mot Gaza tidligere i år forårsaket ødeleggelser for anslagsvis 14 milliarder kroner, og behovene for gjenoppbygging er skrikende.

Hamas kan ikke regne med støtte fra Vesten til dette, og FN har mer enn nok med å distribuere nødhjelp blant ofrene i Gaza.

- Gjenoppbygging er veldig knyttet opp til en politisk løsning på palestinsk side, sier Støre, som også understreker Israels ansvar.

- Vi må være veldig klare til vårt krav til Israel. De må åpne grensene og legge til rette for innførsel av bygningsmaterialer og andre varer. Palestinerne må samtidig få kontroll over rakettutskytningene fra området, sier Støre.


(NTB)