PALESTINSK JUBEL : Glege og jubel i Gaza. REUTERS/Suhaib Salem
PALESTINSK JUBEL : Glege og jubel i Gaza. REUTERS/Suhaib SalemVis mer

Gaza jubler med god grunn

Palestinerne i Gaza jubler over våpenhvilen. Det har de god grunn til, skriver Morten Strand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For det første venter ikke døden lenger bak hvert gatehjørne. For det andre har det ytterliggående Hamas, som har makta i Gaza, for første gang fått en fot innenfor det gode diplomatiske selskap.

Riktignok reiste USAs utenriksminister Hillary Clinton rundt Gaza, og møtte aldri representanter for Hamas, da avtalen ble forhandlet fram. Men Hamas kan registrere at de for første gang blir lyttet til. De har øret til Egypts islamistiske president, Muhamed Morsi, mannen som så langt er den klare vinneren av det diplomatiske spillet rundt denne ferske Gaza-konflikten.

- President Barack Obama takker Egypts president Muhamed Morsi for hans anstrengelser for å få til en bærekraftig våpenhvile og for hans personlige lederskap i å forhandle fram en våpenhvile, heter det i en erklæring fra Det hvite hus. Også Israels statsminister Benjamin Netanjahu har takket den egyptiske presidenten for hans diplomatiske bidrag. Sliket legges merke til i Kairo og Jerusalem, i Ramallah på Vestbredden, og blant Hamas ledere i Gaza.

Mens det jubles, tutes, flagges og deles ut gratis konfekt i Gaza, så må statsminister Bejanmin Netanjahu slite for å overbevise sine om at våpenhvilen er en politisk triumf for Israel. Han sier Israel har tatt ut de aller fleste av rakettene Hamas hadde i Gaza. Han sier også at av de rundt 500 rakettene som ble sendt fra Gaza inn i Israel i den drøye uka rakettkrigen varte, så klarte det nye israelske anti-rakett systemet på avskjære 400 av dem.

Den dårlige nyheten for Israel er at for første gang klarte palestinerne i Gaza å sende raketter som nådde Tel Aviv og Jerusalem.

I Gaza er det store forventninger. Altfor store. Der snakker man om heving av blokaden mot Gaza, som effektivt har bidratt til å hindre blant annet økonomisk utvikling på den smale landstripa. I våpenhvileavtalen står det at det skal forhandles om blokaden og sanksjonene 24 timer etter at våpenhvilen ble inngått, det vi si fra og med i kveld. Men det er ingen grunn til å tro at israelerne vil gi etter, og gjøre noe substansielt med blokaden. Det er tross alt på grunn av rakettene blokaden er innført.

Israels massive rakettangrep startet tross alt først og fremst som en del av valgkampen fram mot valget 22. januar. Netanyahu kunne neppe gått til valg hvis han ikke gjorde noe for å stanse rakettene som til stadighet kom fra Gaza. Meningsmålinger i Israel viste et klart flertall for å fortsette den israelske bombekampanjen rett før våpenhvile trådte i kraft i går. Og Netanyahu får kritikk for at han ga seg for lett.

Det er kanskje ikke så rart. Etter Israels bakkekrig i Gaza for fire år siden kritiserte daværende opposisjonsleder Natanyahu statsminister Ehud Olmert for å ha gitt seg før ledelsen i Hamas var «ødelagt». I valgkampen etterpå forsikret han velgerne om at det var akkurat det han ville gjøre, å «ødelegge» Hamas.

Nå har Netanyahu ikke ødelagt Hamas, men indirekte trukket dem inn i den diplomatiske varmen. Og i januar er det israelsk valg.