FORBILDE: Den palestinske løperen Nader el Masri har hjulpet til med å trene løpere til årets løp. Han vant for øvrig i fjor med tiden 2.42.47. Foto: REUTERS/IBEAHEEM ABU MUSTAFA
FORBILDE: Den palestinske løperen Nader el Masri har hjulpet til med å trene løpere til årets løp. Han vant for øvrig i fjor med tiden 2.42.47. Foto: REUTERS/IBEAHEEM ABU MUSTAFAVis mer

Gaza-maraton avlyst etter startnekt for kvinner

Beskjeden kom en knapp måned før løpet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 10. april i år skulle være tredje gang Gaza-maraton gikk av stabelen, men slik blir det tilsynelatende ikke. Det melder New York Times.

Det er «United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East», eller UNRWA som står som arrangør av løpet. Formålet med løpet - bortsett fra det opplagte konkurranseaspektet - er å samle inn penger til et av organisasjonens programmer som kommer 250 000 barn i området til gode.

Kvinner fikk startnekt Stridens kjerne er at kvinner nå blir nektet å delta i løpet. Av de 2500 som er påmeldt er 370 kvinner.

« UNRWA beklager å måtte meddele at det avlyser det tredje Gaza-maratonet, som skulle holdes 10. april. Dette skyldes avgjørelsen til myndighetene i Gaza om å nekte kvinner å delta», står det på UNRWA sine sider.

I en tekstmelding til New York Times skriver talsmann for Hamas, Taher al-Nounou;

«Maratonet måtte respektere noen begrensninger som relaterer seg til det palestinske folkets tradisjoner og skikker».

Det er langt fra alles om var enige i den fortolkningen. Blant annet en av kvinnene som skulle delta i løpet.

- Dette er i strid med Islam, fordi Islam oppfordrer muslimer til å lære seg sport, og det står ikke at det bare er menn som skal drive med sport, sa Salma al-Qadoumi til New York Times.

Alle er skuffet al-Nounou skal ha sagt at regjeringen ser det som beklagelig at løpet nå er avlyst.

Med andre ord er regjeringen skuffet over avgjørelsen til UNRWA, mens de på sin side er skuffet over regjeringen. På sidene skriver de at de er skuffet over avgjørelsen om å ikke la kvinner delta, og at de beklager på det sterkeste problemer dette kan forårsake for de som hadde planer om å delta.

551 personer bosatt på Gaza skulle delta i arrangementet - 266 av disse kvinner.