Gaza neste

JERUSALEM (Dagbladet): Mens den israelske hæren innkalte et ukjent antall reservesoldater, hamstret innbyggerne i Gaza mat og medisiner og gjemte seg bak barrikader i går. Alt tyder på at Israel angriper Gaza om kort tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Militære styrker nærmet seg Gaza-stripen i går kveld - til tross for at det ennå ikke er kjent om mannen som sto bak tirsdagens selvmordsaksjon, kommer fra Gaza. Ifølge palestinske myndigheter var selvmordsbomberen 19-årige Zidan Muhammad Vazani fra Jenin.

Det israelske sikkerhetsrådet ga i går grønt lys til gjengjeldelsesaksjoner etter tirsdagens selvmordsaksjon som drepte 15 personer og skadet rundt 50.

Forbereder seg

En rekke palestinske kilder meldte i går kveld at de forbereder seg på å kjempe mot den israelske hæren hvis de går inn i Gaza-stripens byer og flyktningleirer. I byens trange gater er det satt opp en rekke barrikader.

Ifølge den israelske avisa Haaretz ryktes det også at en rekke eksplosiver er lagt ut i gatene.

Utenriksminister Shimon Peres sier at Israel ikke vil ta over Gaza-stripen. Målet for hæren er å «nå områder hvor det er en konsentrasjon av selvmordsaksjonister», ifølge den israelske hærens radio. Peres sier også at han håper operasjonen vil være kortvarig.

Arrestert

De palestinske myndighetene arresterte i går 16 Hamas-aktivister i Gaza, ifølge en palestinsk sikkerhetsoffiser. Arrestasjonene er utført etter ordre fra Yassir Arafat. Ingen av de arresterte er blant Hamas' seniormedlemmer.

Ifølge avisa Haaretz har ikke det israelske sikkerhetsrådet diskutert hva de skal gjøre med Arafat. Israelske kilder har tidligere truet med å utvise den palestinske lederen.

- Jeg tror at israelerne vil konsentrere seg om Gaza i første omgang, sier en diplomat som står palestinerne nær til Dagbladet.