Gaza skjelver

JERUSALEM (Dagbladet): For tredje natt på rad slapp israelske F16-fly bomber over Gazastripen. Befolkningen lever i konstant frykt. Støtten til Yassir Arafat, som israelerne har satt i husarrest, øker nå blant palestinerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den spente situasjonen i Israel og de palestinske områdene fortsetter. Verst er situasjonen i Gaza. I går jevnet israelske bulldosere minst ti hus med jorda. Ved mørkets frambrudd ble en rekke av de palestinske myndighetenes bygninger truffet av F16-flyenes bomber. Minst fem personer, hvorav fire sivile, ble skadd i angrepene.

- Folk er livredde for F16-flyene og bombene. Israelerne sier at de bare angriper de palestinske selvstyremyndighetenes bygninger, men mange sivile hjem blir også rammet, sier Nael Younis, Norsk Folkehjelps fungerende stedlige representant i Gaza. Da Dagbladet snakket med ham i går kveld var det rolig, men palestinerne fryktet ytterligere ødeleggelser utover natta.

- Folk er veldig skuffet over hva som skjer, men vi er samlet. De palestinske myndighetene er vår eneste representant og vi skal kjempe til vi får vår legitime rett, sier Younis.

Skyter seg sjøl

Israel gikk i går inn i minst fire palestinske by er på Vestbredden på jakt etter militante palestinere. I byen Salfit ble seks politimenn drept da de forsøkte å stoppe tanksene. Sju andre politimenn ble såret. Minst 35 personer ble arrestert.

- Det er underlig å se at israelerne skyter seg i foten, for ikke å si hodet, sier en vestlig diplomat. Han viser til at israelernes forsøk på å ramme palestinernes leder Yassir Arafat ser ut til å mislykkes. I hvert fall internt blant palestinerne. Arafats støtte blant sine egne har økt etter israelernes stadige angrep på selvstyremyndighetene.

Diplomater lurer nå på om israelerne vil fortsette å se på Arafat som en irrelevant motpart, og om de vil fortsette de kraftige angrepene.

- Det kommer ingen løsning ved å gå i skyttergravene. Det vil i så fall ta uker og måneder, og nye terrorhandlinger vil komme, sier en diplomat som står palestinerne nær.

Vaske blod

Det internasjonale samfunnet, med USA, EU, FN og Russland i spissen, setter nå inn hardt press på både israelerne og palestinerne. Torsdag sa Israels statsminister Ariel Sharon at Yassir Arafat er «irrelevant» for israelerne.

- Det er uheldig at israelerne ikke forholder seg til Arafat. Uten dialog kan vi ikke komme ut av den vonde sirkelen med angrep, svar og angrep. Å vaske blod med blod fører ikke til dialog, sier FNs spesialutsending i Midtøsten, Terje Rød-Larsen, til Dagbladet.

Ved en rekke anledninger har Rød-Larsen bedt Arafat om å sørge for at ikke palestinske militser bruker terror som middel for å oppnå et rettferdig mål: En palestinsk stat.

- Dersom han ikke stopper militsene, vil han miste den internasjonale støtten. Men det er vanskelig å gjøre dette når Gaza og Vestbredden er under konstant bombing. Nå må imidlertid Arafat vise at han er seriøs og gjøre mer enn han har gjort hittil. Angrep mot uskyldige sivile har null toleranse. Her snakker det internasjonale samfunnet med en stemme, sier Rød-Larsen.

Forlatt

< /b>
Israel begrunner de omfattende aksjonene med at Yassir Arafat ikke har pågrepet personene som han har fått beskjed om arrestere. Men israelernes ødeleggelser av politistasjoner og drap på palestinske politimenn gjør arbeidet vanskeligere for Arafat og hans menn. Sjøl sitter Arafat i husarrest og han kan ikke forlate landet uten israelernes tillatelse.

- Arafat tar en dag av gangen. Hans utfordring er å vise amerikanerne at han er seriøs i kampen mot terroristene. Men det er ingen tvil om at han føler seg forlatt av det internasjonale samfunnet, sier en diplomat.

<B>FORTVILELSE:</B> Palestinerne gråt av fortvilelse i går da de ba i Al-Aqsa-moskeen i Øst-Jerusalems gamle bydel mens israelerne drepte og arresterte på Vestbredden og i Gaza.
BLITZREGN: Israelske F 16-fly slapp i går bomber over det palestinske politihovedkvarteret i Gaza by.