Gaza-tur med bismak

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • USAs president Bill Clinton kommer i dag på et historisk besøk til det palestinskstyrte Gaza. Et slikt besøk ville vært utenkelig for bare noen måneder siden. Så skulle man vel tro at fredsprosessen i Midtøsten nå får et kraftig puff framover.
  • Første fase av en ny israelsk tilbaketrekning er gjennomført, og en del palestinske fanger er løslatt fra palestinske fengsler. Men Netanyahu slår arrogant fast at det ikke fins politiske fanger blant palestinerne - og mordere og voldsmenn vil han slett ikke løslate. Dermed gjør den palestinske grasrota opprør. I denne spente situasjonen skal altså Bill Clinton prøve å skape ny forsoning.
  • - Dere er tvunget til å være naboer. Spørsmålet er ikke om dere skal leve ved siden av hverandre, men hvordan, sa Clinton til israelske tilhørere i går. Samtidig prøvde han å blidgjøre Netanyahu med et løfte om ni milliarder kroner i amerikanske lån. Men den israelske statsministeren viker ikke en tomme i sine beinharde krav til Yassir Arafat. I dag skal det palestinske nasjonalrådet i Clintons nærvær bekrefte at paragrafene om å fornekte staten Israel i det såkalte PLO-charteret ikke lenger har gyldighet. Netanyahu er ikke fornøyd. Han krever reell avstemning, noe han trolig ikke får.
  • Clinton slapp ikke unna Lewinsky-saken da han i går møtte internasjonal presse i Jerusalem. En utenrikspolitisk seier i Midtøsten hadde hjulpet ham godt på hjemmebane. Men selv om det nærmer seg jul og Clinton befinner seg i Det hellige land, er det ingen grunn til å forvente mirakler. Det beste han kan håpe på er at partene fortsetter å snakke sammen - til neste krise oppstår.

Slik er det dessverre ikke. Etter Wye-avtalen mellom Israels statsminister Benjamin Netanyahu og palestinernes president Yassir Arafat i slutten av oktober, skulle Clintons besøk til Israel og Gaza sette kronen på verket. I stedet må den amerikanske presidenten være brannslokker og redde stumpene av avtalen.