Gazprom i trøbbel

Giganten klarer knapt å dekke Russlands eget forbruk.

BEFOLKNINGEN: Den russiske energikjempen Gazprom er i så alvorlige problemer at de knapt klarer å dekke befolkningens eget behov. Thomas Peter/Reuters
BEFOLKNINGEN: Den russiske energikjempen Gazprom er i så alvorlige problemer at de knapt klarer å dekke befolkningens eget behov. Thomas Peter/Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Moskva/Oslo: Russland har verdens største gassreserver, men greier knapt nok å dekke eget forbruk. Det kan få store økonomiske og politiske følger, også for landets forhold til omverdenen.

Russland har de siste årene dekket rundt en firedel av gassetterspørselen i Vest-Europa. Det mange ikke vet, er at mye av gassen slett ikke er russisk.

Den russiske gasskjempen Gazprom har i årevis kjøpt store mengder billig gass i Sentral-Asia, for deretter å selge den dyrt til det europeiske markedet.

Store inntekter tørker inn

Milliardene har strømmet inn, noe som også har kommet selskapets største eier, den russiske stat, til gode.

Hver fjerde skatterubel har de siste årene kommet fra Gazprom, som både nasjonalt og internasjonalt har vært motoren i Kremls forsøk på å gjenreise Russlands storhet.

Men nå har de sentralasiatiske statene fått nok, vel vitende om at Gazprom har tatt både tre og fire ganger så mye for gassen, som de selv har fått.

Alt i 2006 undertegnet Turkmenistan en 30-årskontrakt med Kina, som skal kjøpe store mengder gass og finansiere en ny rørledning til Xinjiang-provinsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer