Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gazprom kutter forsyninger til Ukraina

Den russiske energigiganten Gazprom gjør alvor av trusler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den russiske energigiganten Gazprom kutter tilførselen av gass til Ukraina med en firedel.

Årsaken er en krangel mellom Ukraina og Russland om betalingen for gassen.

Gazprom-monopol

Gazprom, som har monopol i Russland på eksport av naturgass, varslet allerede tirsdag at de ville skru igjen gasskranen dersom ikke betalingstvisten ble løst.

Men to dager med forhandlinger førte ikke partene nærmere noen enighet, og fredag besluttet Gazprom å gjøre alvor av trusselen.

Ukraina hevder å ha betalt all utestående gjeld til Russland, mens Russland på sin side hevder at 1,9 billioner kubikkmeter gass, verdt 3,1 milliarder kroner, ikke er betalt.

Russland står for en firedel av den ukrainske gassimporten.

EU

RUSSLANDS NESTE PRESIDENT OG STYRELEDER I GAZPROM: Dmitrij Medvedev velges etter alle solemerker til president i Russland på søndag. Han vil avløse Vladimir Putin. Her besøker Medvedev Serbia og en av mottakerne av Russlands ettertraktede gass. Foto: AFP
RUSSLANDS NESTE PRESIDENT OG STYRELEDER I GAZPROM: Dmitrij Medvedev velges etter alle solemerker til president i Russland på søndag. Han vil avløse Vladimir Putin. Her besøker Medvedev Serbia og en av mottakerne av Russlands ettertraktede gass. Foto: AFP Vis mer

Gazprom leverer også gass til EU og Vest-Europa via rørledninger gjennom Ukraina. Disse er blitt informert om situasjonen, sier selskapets talsmann Sergej Kuprijanov.

Da Gazprom i desember 2005 stanset sine leveranser til Ukraina, svarte ukrainerne med å forsyne seg fra rørledningene til Europa. Dette førte til økning i gassprisen så langt unna som i Frankrike.

Moskva (NTB-AFP)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media