Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Gbagbo forhandler om å overgi seg

Elfenbenskystens desperate president kan snart være ferdig.

DESPERAT: Men nå skal Laurent Gbagbo være i samtaler om å trekke seg. Foto: AFP/SIA KAMBOU/Scanpix
DESPERAT: Men nå skal Laurent Gbagbo være i samtaler om å trekke seg. Foto: AFP/SIA KAMBOU/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En nær rådgiver til Alassane Ouattara, som internasjonalt er regnet som den legitime vinneren av presidentvalget i Elfenbenskysten i november, sier at Gbagbo er i ferd med å gi opp kampen. - Jeg tror Laurent Gbagbo er i live. Jeg har erfart at han er i ferd med å forhandle om sin overgivelse, sier Ally Coulibaly, som er utnevnt til ambassadør i Frankrike av Ouattara. - Abidjan er en ryktebørs, og jeg ønsker ikke å bidra til desinformasjon. Men det jeg har hørt, er at siden i går har Gbagbo forsøkt å forhandle. Det er ikke for seint, sa Coulibaly til fransk radio tirsdag. Det er imidlertid uklart hvem det er Gbagbo forsøker å forhandle med, eller om en mekler er involvert, og representanter for Gbagbos styrker hevdet tirsdag formiddag at de fortsatt har kontroll med presidentpalasset. Nye angrep Styrker som er lojale overfor Gbagbos politiske motstander Ouattara, gikk tirsdag til nye angrep på presidentpalasset i Elfenbenskysten største by, der Gbagbo skal ha forskanset seg. Det er også hørt skudd og eksplosjoner fra parlamentsbygningen og forretningsstrøket i Abidjan. Kampene skal være de hardeste siden Ouattaras styrker gikk inn i byen for fem dager siden. Langvarig maskingeværild og granatskudd fra tunge våpen kunne høres allerede før daggry. Også kamphelikoptre fra FN og Frankrike har deltatt i angrepene mot presidentpalasset, samt mot militærleirene der Gbagbos styrker holder til. Det er Gbagbo-styrkenes tunge våpen som skal ha blitt beskutt. Ifølge FN er hensikten med angrepene å beskytte sivilbefolkningen. En viktig base for Gbagbos elitestyrke Republikkgarden skal stå i brann. Minst 1 500 mennesker skal være drept i kampene i Elfenbenskysten, men tallet fryktes å være langt høyere. - 48 timer Øverstkommanderende for Ouattaras styrker i Abidjan, Issiaka «Wattao» Ouattara, sier til Reuters at han hadde med seg 4.000 soldater inn i Abidjan i tillegg til 5.000 som allerede var der fra før. Ifølge kommandanten er angrepet nå det avgjørende og siste angrepet mot Gbagbos styre, og det ville ta Ouattaras styrker 48 timer å ta kontroll over Abidjan og nedkjempe Gbagbos gjenværende styrker. Soldatene kom i en lang kolonne kjøretøyer påmontert maskingevær og soldater med kalasjnikovgeværer og skulderholdte granatkastere.
Bare tidsspørsmål Kvame Karikari, professor i journalistikk ved presse- og ytringsfrihetsorganisasjonen West Africa Media Foundation, sier til det danske nyhetsbyrået Ritzau at det bare er et spørsmål om tid før Gbagbo gir opp eller faller. - Nesten hele den 15 000 mann store hæren har vendt seg mot Gbagbo, og dermed har han reelt ingen hær å kjempe med, sier Karikari, som for tiden besøker Danmark. Han tror Gbagbo enten vil flytte til et annet land eller forsøke å inngå en avtale med Ouattara om maktdeling.

(NTB)

HARDE KAMPER: Det har utviklet seg en ren borgerkrig i Elfenbenskysten etter valget der Laurent Gbagbo nektet å gi fra seg makten. Her tungt bevæpnede soldater lojale til utfordrer Alassane Ouattara. Foto: AFP/Scanpix
HARDE KAMPER: Det har utviklet seg en ren borgerkrig i Elfenbenskysten etter valget der Laurent Gbagbo nektet å gi fra seg makten. Her tungt bevæpnede soldater lojale til utfordrer Alassane Ouattara. Foto: AFP/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media