EN AV TRE VINNERE: Leymah Gbowee er en fredsforkjemper fra Liberia. Foto: Berit Roald / Scanpix
EN AV TRE VINNERE: Leymah Gbowee er en fredsforkjemper fra Liberia. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer

Gbowee samlet kvinnene til kamp i Liberia

Her er hennes historie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en sped begynnelse var det noen få kvinner med Leymah Gbowee i spissen som sang og ba for fred på det lokale fiskemarkedet.

I løpet av noen år vokste bevegelsen seg stor, og med sin tyngde ble den medvirkende til at den langvarige borgerkrigen i Liberia fikk sin slutt i 2003.

Den liberianske sosialarbeideren og aktivisten Leymah Gbowee ledet fredsbevegelsen «Women of Liberia Mass Action for Peace» som gikk inn for en ikkevoldelig linje og manet landets toppledere til fred og forsoning. Med hvite T-skjorter og et budskap om fredsforhandlinger, fikk Gbowee og hennes kvinnebevegelse tvunget president Charles Taylor til forhandlingsbordet med løfter om fredssamtaler.

Under selve fredsprosessen fortsatte Gbowee og hennes meningsfeller sin aktive linje for å legge press på makthaverne.

Favnet mange I dokumentarfilmen «Pray the Devil Back To Hell» som hadde premiere i 2008, har Gbowee fått en sentral plass med sin samlende og ikke-voldelige bevegelse som favnet mange ulike trossamfunn.

Gbowees engasjement og utrettelige arbeid i organisasjonen «Women of Liberia Mass Action for Peace» førte til en slutt på en 14-årig borgerkrig og valget av Ellen Johnson-Sirleaf til president i Liberia.

Hun ble dermed Afrikas første, demokratisk valgte, kvinnelige statsleder.

Sju fraksjoner I 1989 begynte en borgerkrig som følge av motsetninger mellom de ulike stammegruppene nord i Liberia. Charles Taylor gikk inn i Liberia med en relativt beskjeden hær og tok kontroll over den nordlige delen av landet, og hadde i utgangspunktet suksess, men etter hvert ble grupperingene splittet og borgerkrigen så stor at den involverte sju forskjellige fraksjoner. Krigen var minst like mye en etnisk krig som en krig om ressurser og politisk makt.

Freden uteble Etter flere mislykkede forsøk på å komme til en våpenhvile fikk grusomhetene en midlertidig stopp i 1996. Under valget i 1997 vant Charles Taylor, sannsynligvis fordi befolkningen regnet med at han var den eneste som kunne få slutt på krigen. Taylors eneste reelle motstander, Johnson-Sirleaf, fikk da bare 10 prosent av stemmene.

Fred ble det likevel ikke, og flere soldatgrupper, som oftest kalt «frigjøringshærer», dukket opp under hans regime. Konflikten ble dessuten spilt over til nabolandene Sierra Leone og Guinea.

På nært hold Gbowee flyttet til Liberias hovedstad Monrovia i en alder av 17 år da borgerkrigen brøt ut.

Hun fikk inntrykkene på nært hold, også gjennom sitt arbeid med barnesoldater under Charles Taylors ledelse. Hun uttalte da at hvis noe skulle bli gjort var det mødrene som måtte gjøre det. Sosialarbeideren og kvinneaktivisten har selv seks barn.

(NTB)