Gebyr for å bli norsk

1. oktober koster det 1000 kroner å bli norsk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er som kjent dyrt å være norsk, nå skal det bli enda dyrere. Kommunalminister Erna Solberg har vedtatt å innføre gebyr for å bli norsk.

Statsborgerskap dyrest

Kommunal- og regionaldepartementet innfører gebyr for å søke om opphold og statsborgerskap i Norge.

Fra 1. oktober i år skal det koste 600 kroner å få behandlet søknaden om oppholdstillatelse, arbeidstillatelse, bosettingstillatelse og fornyelse av disse tillatelsene.

Å søke om norsk statsborgerskap blir dyrest. Det skal nå koste 1000 kroner å søke om å bli norsk.

Vil forkorte køen

Håpet er at gebyret skal få færre til å søke uten grunn.

- Ved å innføre gebyr håper vi at saksbehandlingen skal kunne gå raskere ved at vi får redusert omfanget av ufullstendige søknader og søknader som under ingen omstendigheter ville blitt innvilget, sier kommunalminister Erna Solberg i en pressemelding.

Asyl gratis

Det vil ikke bli innført gebyr ved søknad om asyl da dette ville kunne medføre at utlendinger med et beskyttelsesbehov blir avskåret fra å søke om beskyttelse i Norge.

Det vil heller ikke være gebyr ved søknad om fornyelse av tillatelse til en utlending som er innvilget asyl eller som har opphold på humanitært grunnlag av flyktninglignende grunner.

Gebyret gjelder heller ikke søknader fra barn under 18 år, eller for søknader fra utlendinger som omfattes av EØS-avtalen eller EFTA-konvensjonen. Det vil heller ikke bli avkrevd nytt gebyr om en søker klager på et vedtak.

<B>HÅPER PÅ KORTERE KØ:</B> Kommunalminister Erna Solberg håper å få redusert omfanget av uaktuelle søknader.