ISLAMKRITIKER: Den nederlandske politikeren Geert Wilders Wilders er svært omstridt politiker, best kjent for den islamkritiske filmen «Fitna» og sitt politibeskyttede liv etter gjentatte drapstrusler. Foto: AP PHOTO/SCANPIX
ISLAMKRITIKER: Den nederlandske politikeren Geert Wilders Wilders er svært omstridt politiker, best kjent for den islamkritiske filmen «Fitna» og sitt politibeskyttede liv etter gjentatte drapstrusler. Foto: AP PHOTO/SCANPIXVis mer

Geert Wilders på frammarsj i Nederland

Vil forby Koranen og innføre innvandringsforbud for muslimer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Høyrepopulisten og islamkritikeren Geert Wilders gjorde det godt under gårdagens lokalvalg i Nederland.

Foreløpige resultater viser at Wilders frihetsparti PVV vant i byen Almere og kom på andreplass i Haag, og den omstridte 46-åringen ser ut til å ha styrket sine sjanser til regjeringsmakt i valget på ny nasjonalforsamling i juni.

Wilders måtte nylig møte i retten, tiltalt for hatefulle ytringer etter blant annet å ha stemplet islam som en fascistisk religion.

Dom i saken er ikke falt.

Han har også tatt til orde for å forby Koranen, noe som har vakt sterke reaksjoner i Nederland der det bor rundt én million muslimer.

Wilders parti krever innvandringsforbud for muslimer og statlige tiltak for å hindre det de hevder er en pågående islamisering av Nederland.

Den omstridte politikeren jubler over resultatet fra gårsdagens lokalvalg og legger ikke skjul på sine regjeringsambisjoner.

- Det som er mulig i Haag og Almere, er også mulig i resten av landet. Dette var et springbrett for vår seier, sa Wilders i natt.

Regjeringskoalisjonen i Nederland sprakk i forrige måned som følge av uenighet om landets militære deltakelse i Afghanistan.

Dronning Beatrix har utlyst nyvalg i 9. juni, og Wilders parti leder nå på meningsmålingene.

PVV har i dag bare ni av de 150 representantene i nasjonalforsamlingen, mens kristeligdemokratene under ledelse av avtroppende statsminister Jan-Peter Balkenende har 41.

Balkenende vil ikke utelukke et regjeringssamarbeid med PVV etter valget i juni, noe som å så fall trolig vil tvinge Wilders til å moderere seg noe.

(NTB)