BRÅK: Fredag kveld ble tre russ fra Bergensområdet bortvist fra sentrum etter å ha knust glass og veltet søppelkasser utenfor en Kiwi-butikk i Geilo sentrum. Foto: Mads Trellevik / Bergensavisen
BRÅK: Fredag kveld ble tre russ fra Bergensområdet bortvist fra sentrum etter å ha knust glass og veltet søppelkasser utenfor en Kiwi-butikk i Geilo sentrum. Foto: Mads Trellevik / BergensavisenVis mer

Russefest

Geilo var forberedt på totalkaos. - Det kunne gått verre

Åtte politifolk var med på toget fra Bergen, og lensmannskontoret var fullt bemannet. Bergens-russens oppførsel overrasker.

Geilo den første helga i februar har enkelte år vært oppskrift på fyllekalas. For to år siden ble fem hytter fullstendig rasert av Bergens-russen, som årlig er på tur i fjellparadiset i Hallingdal.

Siden den gang har både politiet i Bergen og på Geilo tatt grep for å få orden på forholdene.

Da russen fra Vestland-hovedstaden satte seg på toget mot fjellet torsdag ettermiddag, var hele åtte politifolk fra Bergen med på turen. På stasjonen 794,2 meter over havet sto de lokale politibetjentene klare til å ta imot hundrevis av den kommende russen.

RUSS 2019: Det var vill festing og topp stemning når Dagbladet fulgte neste års russ på Kos. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Les om ville fester, slåsskamper og sex her: https://www.dagbladet.no/nyheter/vi-drikker-alt-vi-kommer-over/69915148 Vis mer

- Rev ned Moon Boots

Det begynte ikke så bra under den tradisjonelle kaos-helga. Allerede torsdag ettermiddag kom fulle bergensere inn i butikken Geilo Sport.

- Det var en uheldig start. Det var en som var litt godt «på den», sier butikksjef Per Skogstad til Dagbladet.

- Han hadde det veldig gøy med å rive ned en trippel stabel med Moon Boots. Jeg vet ikke om han var så full at det bare skjedde en gang til eller om han gjorde det med vilje, sier han.

Skogstad omtaler imidlertid de andre i reisefølget som eksemplariske.

- De kom med toget, og det er alltid noen som får i seg litt for mye av det ene eller det andre. Det var én av seks som ikke klarte å oppføre seg, oppsummerer butikksjefen.

- Russen får pes hver gang, men jeg vil gi de litt ros for at de klarer å holde seg litt i tøylene. Både politi, foreldre og utleiere begynner å bli flinke, sier Skogstad.

- Innenfor normalen

Politiet er enig i at russen oppførte seg ålreit denne helga.

- Til å være så mange på ett sted, vil jeg si at oppførselen i år var innenfor normalen, sier patruljeleder i Hallingdal-politiet Tonje Borge Istad til Dagbladet.

Et utvalg fra helgas politilogg viser at politiet fredag kveld rykket ut til et slagsmål på en russefest. Men med over 300 russ på samme sted, ser det ut til å ha gått relativt rolig for seg.

Fredag kveld var det ordensforstyrrelser i ei hytte, og totalt tre personer ble bortvist fra sentrum. Der hadde ungdom veltet søppelkasser og knust glass ved en Kiwi-butikk i Geilo sentrum. Disse tre ble bortvist fra sentrum.

I natt stoppet også politiet flere fester på tettstedet, skriver Bergensavisen.

- Vi hadde noen ordensforstyrrelser med russ også i natt, sier Borge Istad i politiet.

Dagbladet fikk kontakt med russepresident i Bergen, Benjamin Bjordal (18), i halv tolv-tida søndag formiddag.

- Det har gått fint for seg. Politiet har hatt litt å gjøre på, men det kunne nok gått verre. Alt i alt så har det gått fint. Jeg og russestyret har greid å advare russen mot å finne balansen mellom fest og galskap. Det har jo vært en sak i avisa, men jeg har snakket med vedkommende og det var absolutt ikke sånn det gikk for seg, alt var uhell, sier Bjordal til Dagbladet

15 minus og halvmeter snø

03.19 natt til søndag fikk politiet melding fra et hotell på Geilo som ønsket bistand på grunn av utagerende ungdom.

- Det var en patrulje som rykket ut. Hotellet hadde forsøkt å avslutte en fest på et hotellrom. Patruljen kom, og det ordnet seg, sier hun.

En time før fikk politiet inn melding om en fest som hadde gått over styr i et utleiehus.

- Natt til lørdag noe av det samme. Da var jeg på jobb og vi rykket ut på en fest der det hadde blitt altfor mange på ei hytte. Det var noe inventar som var ødelagt, sier Borge Istad.

En av politiets store bekymringer var de nesten 15 minusgradene og halvmeteren med snø som har preget Geilo denne helga.

- Vi har vært redd for at folk skal bli liggende i terrenget, men det har heldigvis gått bra denne helga, sier hun.

- Aldri opplevd liknende

Daglig leder i Visit Geilo, Stian Skarsten, er strålende fornøyd etter helga.

- Jeg har ikke hørt om noen problemer denne helga. Vi har hatt russ her oppe i årevis, og det har stort sett alltid gått fint, selv om det har vært et unntak, sier han til Dagbladet.

- Det at det kommer en ungdomsgjeng fra Bergen som tilfeldigvis er russ, er ikke spesielt. Vi driver med reiseliv og må og vil ha gjester, sier han.

Episoden i 2017 har brent seg fast hos de fleste i lokalbefolkningen. Da hadde bergensungdom knust vinduer i fem hytter, totalskadet ei hytte, og fikk politiet til å rykke ut seks ganger på ei helg.

- Helga har vært helt uten sidestykke, ingen hemninger, ingen grenser, helt ekstremt, sa politioverbetjent Jan Koldal til Dagbladet den gang.

- Det var en helt spesiell episode som skjedde. Vi har aldri opplevd noe sånt før på Geilo, sier han.

- Det viktigste er at det er en halvmeter nysnø og strålende sol på Geilo, sier reiselivssjefen.

- La en plan

Politiet i Bergen og lensmannskontoret i Hol har hatt et nært samarbeid i forkant av helgas feiring.

- Denne festingen har tidligere ført til mange uheldige episoder. Blant annet har det vært omfattende skadeverk på hytter, ordensforstyrrelser og bekymringer knyttet bruk av illegale rusmidler.

Politiet ønsker å være med for å bidra til en trygg og god russefeiring og har planlagt for helgen i samarbeid med politiet på Geilo og NSB, opplyste politiet før helga.

- Vi ønsker at dette skal bli en trygg og hyggelig helg for ungdommene som reiser, for de andre togpassasjerene og for lokalbefolkningen på Geilo. Kanskje noen russ føler at vi legger en dempe på festen, men vi fikk gode tilbakemeldinger i fjor, også fra russen. De følte en trygghet med at politiet var synlig, skrev Vest politidistrikt før helga.

- Vi hadde en avtale med politiet vest om å følge opp russen bedre etter at alt gikk galt i 2017. Det har vært et samarbeid som har fungert bra. Vi la en plan og satt på ekstra ressurser på kveld og natt for å følge opp, sier patruljeleder Tonje Borge Istad.