Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Geir fant naziskatt under en stein utenfor Arendal

Begynte å grave, og fant gjenstand på gjenstand.

FUNN: Flagget med hakekorset, frimerkene og en rekke mynter, var bare noe av det Geir Fløistad fant under en stein i nærheten av Arendal. Foto: Privat
FUNN: Flagget med hakekorset, frimerkene og en rekke mynter, var bare noe av det Geir Fløistad fant under en stein i nærheten av Arendal. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Geir Fløistad (50) fra Saltrød, litt utenfor Arendal, vil ikke avsløre akkurat hvor han gjorde funnet. Han vet om flere som gjerne skulle visst hvor den hemmelige plassen hans er.

Han har likevel merket at flere og flere dukker opp i området hvor han pleier å gå.

Fløistad begynte å gå med metalldetektor for to-tre år siden, og har siden den tid gjort en mengde funn fra krigen. Som vanlig gikk han langs kystområdet han ikke vil røpe hvor er, da han gjorde sitt siste funn.

Velbevart under bakken

- Jeg fikk et treff helt i kanten, under en stein. Jeg måtte grave ganske dypt og da fant jeg den ene mynten etter den andre, sier Fløistad.

FRIMERKER: Frimerkene, som stammer fra andre verdenskrig, var i god stand. Foto: Privat
FRIMERKER: Frimerkene, som stammer fra andre verdenskrig, var i god stand. Foto: Privat Vis mer

Fløistad forteller at han har funnet mynter mange ganger før, og at han en gang fant en tysk lommebok med 53 mynter fra forskjellige okkuperte land.

Etter å ha dratt opp mynt etter mynt under steinen, gravde han enda dypere og gjorde et enda mer spennende funn.

- Jeg fant noe som lå i vokspapir. Inni der lå et tysk hakekorsflagg, åtte frimerker med bilde av Adolf Hitler brettet sammen og halvparten av en permisjonsseddel, forteller han.

Fløistad var overrasket over at flagget og frimerkene var i så god stand, etter å ha ligget i bakken i 70 år.

En grei samling

Fløisand sier han syns det er moro å fortelle om funnene og at samlingen på det han anslår til 250 tyske gjenstander fra krigen, begynner å bli «en grei samling».

Et av de mer unike funnene er en tysk paradedolk med den tyske ørnen i rein messing, og hvitt skaft.

Fløistad antar selv at den tilhørte en offiser i krigsmarinen, da den også hadde ankeremblemet. Den tyske krigsmarinen, hæren og bakkestyrken til Luftwaffe skal ha vært stasjonert i området, ifølge Fløistad.

- Jeg fant en gang en medaljong som ble utdelt bare til tyske bombeflygere i Luftwaffe som deltok i den spanske borgerkrigen i 1938. Den er identisk til medaljongen Hermann Göring hadde, sier Fløistad.

Denne medaljongen mener Terje Emberland, seniorforsker ved Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter, kan være en sjeldenhet.

DOLK: Denne paradedolken har den tyske ørnen i rein messing på enden av skaftet. Foto: Privat
DOLK: Denne paradedolken har den tyske ørnen i rein messing på enden av skaftet. Foto: Privat Vis mer

Samlermiljø

Emberland sier han har lagt merke til et oppdrevet samlermiljø innenfor okkupasjonshistorie og effekter fra krigen.

- Det har for mange høy samlerverdi, og vi ser at mye omsettes, sier Emberland.

MYNTER: Flere mynter ble funnet begravd under steinen. Foto: Privat
MYNTER: Flere mynter ble funnet begravd under steinen. Foto: Privat Vis mer

Amanuensis ved Hjemmefrontmuseet, Sigurd Stenwig, sier alt som kan knyttes til Nazi-Tyskland har verdi, men at det er mye kopier ute og går.

I oktober i fjor dro Dagbladet Magasinet ut for å handle diverse nazieffekter funnet på Finn.no. Et kjapt søkt på Finn viser en mengde nazi-tyske samlerobjekter, ekte og kopier.

Torget-sjef Christopher Ringvold sa til Dagbladet Magasinet i fjor at det ikke er ulovlig å selge nazieffekter i Norge, og at salgplattformen er en nøytral markedsplass.

Verdien er uinteressant

50-åringen forteller at han bestandig har vært interessert i krigshistorie. Derfor vet han hva mye av det han finner er fra før av, slik at han slipper å gjøre research.

- Jeg bare gjør de rene i lunka vann og legger dem i en kommode. Jeg bryr meg ikke om verdien, så jeg ser ingen grunn til å selge.

Fløistad har to sønner som ikke er interessert i metalldetekting selv, men som syns det er spennende når han har gjort nye funn.

- Jeg skal nok finne mer, sier Fløistad.

Oppfordrer til å melde om funn

Emberland sier at det ikke er uvanlig at folk går på leting med metalldetektor, også på organisert måte i samarbeid med museer og myndigheter.

- Jeg som forsker er mest opptatt av at de som finner gjenstander melder i fra om hva de fant og hvor de fant det. Da kan vi skape en bedre forståelse av anleggene hvor gjenstandene ble funnet, sier Emberland.

Når det kommer til Fløistads hemmelige plass, er det flere mulige i kystområdene utenfor Arendal, hvor Fløistad bor, sier Emberland. Kalvøysund festning ligger langs kysten, en halv times kjøretur nordover fra Arendal.

- Her var basene styrt av forskjellige grener av den tyske militærmakten, sier Emberland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!