ERSTATTES: 
Politimester i Hordaland, Geir Gudmundsen 
 Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix
ERSTATTES: Politimester i Hordaland, Geir Gudmundsen Foto: Marit Hommedal / NTB ScanpixVis mer

Geir Gudmundsen kommer ikke tilbake som politimester: - Får kalle det hva man vil

Politidirektøren beklager håndteringen av Monika-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politidirektør Odd Reidar Humlegård møter nå pressen, samme dag som politioverbetjenten som varslet om at Monika-saken måtte dreie seg om et drap, har fått full oppreisning for at han ikke ble trodd da han varslet.

- Mye har gått galt i Monika-saken, sier Humlegård.

Les hele rapporten her.

Han forteller at Geir Gudmundsen, som er blant de som får størst kritikk i rapporten, ikke kommer tilbake som politimester i Hordaland. Jon Reidar Nilsen fortsetter som konstituert inntil et nytt politidistrikt er på plass.

Får han sparken?

- Han blir fortsatt innbeordret hit til Politidirektoratet, og så kan man kalle det hva man vil. Stillingen utlyses ledig, og jeg har ikke forstått at han har intensjoner om å søke på den på nytt, sier Humlegård til Dagbladet.

Stillingene som politimestere i de nye politidistriktene lyses ut torsdag. Hordaland skal slås sammen med Sogn og Fjordane.

- Verste man kan oppleve På pressekonferansen snakket Humlegård om hvordan politibetjent Schaefer ble tatt imot på feil måte da han igjen og igjen forsøkte å få saken gjenopptatt på grunn av beviser som kunne tyde på at jenta var drept.

- Ledelsen skal skape et godt miljø for å ytre seg. Robin Schaefer hadde bare gode intensjoner da han pekte på manglene ved etterforskningen, sier han.

Monika ble funnet død hjemme i Sund på Sotra i Hordaland 14. november 2011. Spor på åstedet utløste drapsetterforskning, men saken ble henlagt etter ni måneder da politiet konkluderte med at det trolig dreide seg om et selvmord.

- Det verste man kan oppleve, er å miste sitt eget barn. Det å bli fortalt at barnet tok sitt eget liv må være enda verre. Det er vanskelig å forstå hvilken ekstra belastning det har vært for Monikas mor, sier Humlegård og beklager overfor moren og de andre pårørende.
  Hva har vi lært? Det var Schaefer som jobbet intenst med å få saken gjenåpnet. Han ga seg ikke, og motvillig måtte politiet i Hordaland omsider starte ny etterforskning, som ledet til at jentas tidligere stefar ble siktet for å ha drept den åtte år gamle jenta.

Hva har vi lært? spør Humlegård under pressekonferansen hos Politidirektoratet i Oslo.

- Det må være lik praksis i politidistriktene for hvordan mistenkelige dødsfall skal behandles av påtalemyndigheten.

Det ble opprettet en coldcase-gruppe innad i Kripos som skal hjelpe til lokalt.

- Vi må vurdere om det i hvert politidistrikt skal etableres en enhet som kan se på saker som denne med nye øyne. At samme påtalemyndigheten skal bestemme om en sak skal gjenopptas eller ei er en løsning med svakheter, sier han.

- Jeg kan beklage Han beklager at heller ikke de tok saken på alvor da de reiste til Bergen for å se på saken.

- Vi var ikke godt nok opplyst om bakgrunnen. Vi burde kjent forhistorien bedre. Det medførte at Schaefer opplevde å ikke bli hørt. Det har vi beklaget, sier politidirektøren.

- Det må vi ta ansvar for, og det kan jeg også beklage.

Dagbladet kommer med mer.

- DREPT: Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død 14. november 2011. En mann er nå siktet for å ha drept henne. Foto: Politiet / ABC Nyheter
- DREPT: Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død 14. november 2011. En mann er nå siktet for å ha drept henne. Foto: Politiet / ABC Nyheter Vis mer