FREDENS SEKRETÆR:  Geir Lundestad under lanseringen av sin nye bok " Fredens sekretær " på Nobels Fredssenter i Oslo. I boken deler han ut ris og ros til medlemmene av Nobelkomiteen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FREDENS SEKRETÆR: Geir Lundestad under lanseringen av sin nye bok " Fredens sekretær " på Nobels Fredssenter i Oslo. I boken deler han ut ris og ros til medlemmene av Nobelkomiteen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Geir Lundestad: - Jeg vil ikke kalle det et karakterdrap på Jagland

Geir Lundestad mener media kun har fokusert på den negative omtalen av Torbjørn Jagland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 25 år, fram til 31. desember 2014, var Geir Lundestad direktør ved Det Norske Nobelinstitutt. Nå gir han ut boka «Fredens sekretær. 25 år med Nobelprisen».

I boka gjør han blant annet analyser av alle de seks komitélederne han har arbeidet for. Her går også til kraftig til angrep på Nobelkomiteens tidligere leder, Thorbjørn Jagland, som i mars ble den første lederen i komiteens 114 år lange historie til å bli degradert.

Karakterdrap Lundestad skriver at Jagland er «svært distré», har «overraskende brister i kunnskap» og en angivelig sviktende teft for hva som passet seg.

Videre skriver han at Jagland husket arrangementsdetaljer dårlige, at han var keitet på telefon og i direkte samtaler, og glemte navn.

Men noe karakterdrap vil Lundestad ikke kalle det.

- For meg var det naturlig å gi en karakteristikk av de seks som har vært leder av komiteen gjennom de 25 åra, og Jagland var en av disse lederne. Jeg påpeker svakheter og styrker ved alle, sier Lundestad.

Han mener at media bare har konsentrert seg om de negative tingene som er skrevet om Jagland.

Åpenhjertig - Hvis man bare legger merke til det negative, så kan det kanskje kalles et karakterdrap. Men det som er spennende med Jagland er jo akkurat kombinasjonen av de negative og de positive karaktertrekkene, sier han.

Likevel legger han til at Jagland forhold til Ap-leder Jonas Gahr Støre ikke alltid har vært heldig for nobelkomiteen, fordi det kunne framstå som påvirkning.

- Nobels fredspris posisjon i verden har aldri vært sterkere enn nå, sier Lundestad på pressekonferanse som holdes i anledning bokutgivelsen.

Selv karakteriserer han boka som svært åpenhjertig.

- I komiteens statutter står det at man ikke kan referere direkte fra komiteemøtene, men nobelsystemet må tåle mer åpenhet.

Skal ikke lese boka Jagland selv kommer ikke til å lese boka med det aller første, ifølge det svenske nyhetsbyrået TT.

- Jeg har veldig mange andre ting å gjøre, sier han til TT og trekker spesielt fram arbeidet med flyktningkrisen i Europa og situasjonen i Ukraina, ifølge NTB.

Jagland ønsker ikke å kommentere innholdet i boka, og særlig ikke hvordan komiteen fungerer.

- Jeg kan ikke av hensyn til komiteens integritet og virke gå inn i alle de tingene som er skrevet, sier Jagland.

- Det er en spesiell komité jeg sitter i. Vi er nødt til å ha tillit til hverandre, sier han.

Personkarakteristikkene i Lundestads bok har han følgende å si om:

- Er ikke det blitt vanlig i den moderne verden, for å selge bøker?

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram