Geir Lundestad er død

Det bekrefter familien til Aftenposten.

DØDE FREDAG: Geir Lundestad ble 78 år gammel. Foto: Heiko Junge / NTB
DØDE FREDAG: Geir Lundestad ble 78 år gammel. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mangeårig direktør ved Det Norske Nobelinstitutt, Geir Lundestad, er død 78 år gammel. Det bekrefter familien hans til Aftenposten.

Lundestad gikk bort fredag, etter en tids sykdom, skriver avisa.

Lundestad styrte Det Norske Nobelinstitutt i 25 år, fra 1990 til 2014.

- Vi mottar denne nyheten med stor sorg, sier Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen til avisa.

- Geir Lundestad fortjener anerkjennelse for det viktige og betydningsfulle arbeidet han har utført for Den Norske Nobelkomité, sier hun.

MED METTE-MARIT: Geir Lundestad (i midten) med dronning Sonja, kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Håkon. I forgrunn er tidligere statsminister Thorbjørn Jagland. Foto: Arkiv.
MED METTE-MARIT: Geir Lundestad (i midten) med dronning Sonja, kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Håkon. I forgrunn er tidligere statsminister Thorbjørn Jagland. Foto: Arkiv. Vis mer

Som historiker var Lundestad særlig kjent for å ha lansert begrepet «empire by invitation» - som en forklaring på USAs stilling som en supermakt, med Vest-Europas velsignelse, under den kalde krigen.

I 2008 ble han utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden av kong Harald for sin samfunnsnyttige innsats som mangeårig direktør av Det Norske Nobelinstitutt og sekretær for Den norske nobelkomiteen, samt hans deltakelse i den offentlige debatten, skriver NTB.

Støre: - Markant samfunnsdebattatant

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) viser til at Lundestad bidro sterkt til å markere Nobels fredspris som en institusjon.

- Geir Lundestad var en engasjert historiker og en markant samfunnsdebattant. Som mangeårig direktør for Det Norske Nobelinstitutt og sekretær for Nobelkomiteen bidro han sterkt til å markere og formidle Nobels fredspris som en av verdens mest betydningsfulle og prestisjefylte anerkjennelse, skriver Støre i en epost til NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer