Geir så de kinesiske soldatene drepe nonnen

Fjellklatreren var cirka en kilometer fra der skuddene ble løsnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Videobildene av kinesiske grensevakter som skyter en nonne på flukt, har vakt sterke internasjonale reaksjoner og satt Kina i et søkelys som det kommunistiske regimet neppe setter pris på.

Norske Geir Lysfjord (59) var del av en fjellklatringsekspedisjon i Himalaya og var vitne til skytingen som fant sted lørdag 30.september.

- Vi satt og spiste frokost i basecampen vår og hører plutselig skyting utenfor. Da ser vi at noen personer er på vei mot grensen til Nepal og at det står en del soldater på en morenerygg, som skyter mot flyktningene, forteller Geir til Dagbladet.no.

Han og fem andre nordmenn skulle opp på Cho Oyu (8201), og som en del av akklimatiserings-prosessen (tilvenning til tynn luft) hadde klatreteamet slått seg ned i «Advanced Base Camp» på kinesisk side av grensen. På kun en kilometers avstand så de hva som skjedde.

- Jeg ser at en av flyktningene faller i bakken og åpenbart er blitt truffet. Hun reiser seg igjen og sjangler videre før en av soldatene retter våpenet mot henne og skyter på nytt.

Nonnen som ble drept er av den USA-baserte menneskerettighets-organisasjonen ICT identifisert som 17 år gamle Kelsang Namtso. Andre har meldt at det var en 25 år gammel nonne som måtte bøte med livet på flukt fra Tibet.Nonnen var i følge med 40 andre buddistiske tibetanere som forsøkte å rømme til sin åndelige leder Dalai Lama via Nepal til India. Hvert år forsøker 3000 tibetanere på det samme.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer