Geir så de kinesiske soldatene drepe nonnen

Fjellklatreren var cirka en kilometer fra der skuddene ble løsnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Videobildene av kinesiske grensevakter som skyter en nonne på flukt, har vakt sterke internasjonale reaksjoner og satt Kina i et søkelys som det kommunistiske regimet neppe setter pris på.

Norske Geir Lysfjord (59) var del av en fjellklatringsekspedisjon i Himalaya og var vitne til skytingen som fant sted lørdag 30.september.

- Vi satt og spiste frokost i basecampen vår og hører plutselig skyting utenfor. Da ser vi at noen personer er på vei mot grensen til Nepal og at det står en del soldater på en morenerygg, som skyter mot flyktningene, forteller Geir til Dagbladet.no.

Han og fem andre nordmenn skulle opp på Cho Oyu (8201), og som en del av akklimatiserings-prosessen (tilvenning til tynn luft) hadde klatreteamet slått seg ned i «Advanced Base Camp» på kinesisk side av grensen. På kun en kilometers avstand så de hva som skjedde.

- Jeg ser at en av flyktningene faller i bakken og åpenbart er blitt truffet. Hun reiser seg igjen og sjangler videre før en av soldatene retter våpenet mot henne og skyter på nytt.

Nonnen som ble drept er av den USA-baserte menneskerettighets-organisasjonen ICT identifisert som 17 år gamle Kelsang Namtso. Andre har meldt at det var en 25 år gammel nonne som måtte bøte med livet på flukt fra Tibet.Nonnen var i følge med 40 andre buddistiske tibetanere som forsøkte å rømme til sin åndelige leder Dalai Lama via Nepal til India. Hvert år forsøker 3000 tibetanere på det samme.

Truende og avvisende

Geir så at de andre flyktningene som var i følge med den drepte nonnen klarte å komme seg til det nepalske grensepunktet. Bare dager i forveien hadde Geir selv gått den samme ruta.

LIKET BLE LIGGENDE: Den unge tibetanske nonnen ble liggende på isen etter at kinesiske grensevakter hadde skutt og drept henne i det hun forsøkte å nå grenseposten mellom Kina og Nepal. Foto: Geir Lysfjord
LIKET BLE LIGGENDE: Den unge tibetanske nonnen ble liggende på isen etter at kinesiske grensevakter hadde skutt og drept henne i det hun forsøkte å nå grenseposten mellom Kina og Nepal. Foto: Geir Lysfjord Vis mer

- Jeg ble helt sjokkert over det jeg så. Jeg hadde selv vært borte ved grensepunktet og kjente ruta veldig godt.

Like etter den dramatiske skyteepisoden ble basecampen oversvømt av kinesiske grensevakter.

- Det dukket opp cirka 25 soldater. De var bevæpnet med automatvåpen og oppførte seg truende og avvisende. De gjorde knyttnevetrusler og var på vei til å ta kameraet mitt.

Geir forteller at tibetanerne som var i leiren fryktet for barna sine da de kinesiske soldatene kom.

- De forsøkte å gjemme barna sine, men barna ble funnet og arrestert. Jeg tror det må ha vært 11 stykk. De ble antakelig ført til Lhasa. Jeg tør ikke tenke på hva som skjer med dem i hendene på kinesiske myndigheter.

Forsøkte å skjule liket

To dager etter dramaet dukket flere soldater og politimenn opp. I dårlig fottøy og med dårlig utstyr tok de seg ut til liket som var blitt liggende på isen.

- De holdt på i halvannen time med å forsøke å skjule liket i isen. De hadde ikke med seg noe utstyr, så det endte med at de dro liket opp på en sandmorene på isbreen. Der ble liket liggende i tre dager før lokale tibetanere kom med en okse og fikk fraktet liket ned.

Geir så de kinesiske soldatene drepe nonnen

Geir og de andre i fjellklatringsekspedisjonen var totalt uforberedt på at de skulle oppleve noe så dramatisk på turen.

- Dette var noe vi til de grader ikke var forberedt på. Det var en ren demonstrasjon på hvor hensynsløse kineserne er. Disse soldatene som skjøt må ha fått tips om at noen forsøkte å flykte over grensen. Soldatene kom fra en leir som ligger nede i dalen og tar omkring sju timer å ta seg opp til dette punktet. Mitt inntrykk fra de lokale var at denne type brutalitet ikke var et unikt eksempel.

- Menneskesmugling

Forklaringen fra kinesernes side er at soldatene skjøt og drepte i selvforsvar. Nå er det satt i gang offisiell etterforskning, ikke av de som skjøt, men av de som ble skutt på.

- Dette var et tilfelle av menneskesmugling. Vi prøvde å stanse de kriminelle menneskesmuglerne ved å varsle med skudd mot himmelen, men da ble vi angrepet, sier Chen Wei, som er tredjesekretær på den kinesiske ambassaden i Oslo.

Chen kan ikke si noe mer om hvordan de kinesiske soldatene ble angrepet eller hva det er som gjør at kinesiske myndigheter mener det dreide seg om menneskesmugling.

- Det er startet etterforskning av menneskesmuglerne. Det er det vi har fått beskjed om, sier Chen til Dagbladet.no.

- Disse nonnene var ikke en gang utstyrt med sprettert, sier Geir, og karakteriserer skytingen som ren nedslaktning fra snikskyttere som lå langt bak menneskene som forsøkte å flykte.

<B>VAR EN KILOMETER UNNA: </B> Geir Lysfjord (59) var vitne til skuddene som drepte nonnen.
<B>ARRESTERTE BARN: </B>Etter skytingen kom de kinesiske soldatene til basecampen hvor de norske fjellklatrerne var. Der ble tibetanske barn tatt hånd om av kinesiske soldater.
<B>FLYKTET TIL DALAI LAMA: </B>Mange tibetanere flykter til sin åndelige leder Dalai Lama som lever i eksil i India.