JUBEL: Geir Skeie jubler etter å ha blitt uoffisiell verdensmester i kokkekunst. Foto: SCANPIX
JUBEL: Geir Skeie jubler etter å ha blitt uoffisiell verdensmester i kokkekunst. Foto: SCANPIXVis mer

Geir Skeie vant Bocuse d'Or

- Det holdt på å krølle seg med en butterdeig, men alt klaffet til slutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Norske Geir Skeie (28) vant den prestisjetunge kokkekonkurransen Bocuse d'Or, melder NTB. Uoffisielt vil han dermed kunne kalle seg verdensmester i kokkekunst 2009.

I fem og en halv time jobbet han og assistenten Adrian Løvold intenst for å vinne kokkenes VM.
— Dette er det beste jeg har gjort noen gang. Men plutselig var det bare to minutter igjen, og da ble jeg litt stresset, fortalte en tydelig sliten Skeie til NTB etter at han hadde levert varene.
- Nesten problem med butterdeig
Som tegn på verdigheten ble Skeie overrakt en forgylt statue av mesterkokken Paul Bocuse, og «Ja, vi elsker» ble avspilt i nærvær av flere hundre jublende nordmenn som hadde fulgt konkurransen på nært hold.
- Dette er stort! Geir har hatt denne drømmen siden han var 13 år, sier pressetalsmann Kjartan Høvik, som snakket med Dagbladet.no mens hovedpersonen ennå sto på seierspallen i blitzregnet.

Kokken har de siste to månedene før konkurransen drillet hver minste bevegelse for hver enkelt rett daglig for å være best mulig forberedt, men likevel er presset enormt på selve dagen.

- Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene, men det holdt faktisk på å krølle seg med en butterdeig i dag. Tidsfristene holdt også hardt, men alt klaffet til slutt, sier Høvik.

Til daglig jobber Skeie ved restaurante Midtåsen Solvold utenfor Sandefjord. I sommer tok han en suveren seier i Bocuse d?Or Europe, og har nå også sikret seg den uformelle verdensmestertittelen.

Flere norske vinnere
Arrangementet Bocuse d'Or er verdens mest medieomtalte og prestisjefylte kokkekonkurranse. I alt har 24 kokketalenter fra like mange nasjoner deltatt i den to dager lange kokkekampen i Lyon, Frankrikes gourmethovedstad og hjemsted for mesterkokken Paul Bocuse.

Norge er rangert som den nest mestvinnende nasjonen i konkurransens 20-årige historie, etter Frankrike. Norske kokker har vært på seierspallen siden 1991. I 1993 vant Bent Stiansen, i 1999 Terje Ness og i 2003 Charles Tjessem. I 2005 kom Tom Victor Gausdal på andreplass.
Før Bocuse d'Or Europe i Stavanger i sommer sa Skeie til Dagbladet at han siktet mot å vinne konkurransen i Lyon.

- Jeg har lagt ned masse tid, penger og energi i dette, og er klar for å gjøre alt jeg kan for å vinne, sa han den gangen.

Ifølge Dinmat.no er dette Skeies vinnermeny:

Fisk: Norsk torsk, kamskjell og reker «Sandefjord»

Torskefilet med lett røkte kamskjell og torskebuk, grønn ertekule, brandade

Norsk «cabaret» med erter, reker og løk

Rødbetterning med jordskokk og svarte trøfler

Potet og purre med vaktelegg

Sabayon med reker

 

Kjøtt: Angus Aberdeen «Sæterbø»

Côte de baeuf med foie gras av and

Indrefilet med svarte trøfler

Oksehaler med rotselleri

Persillerot med spinat og glasert oksekjake

Grønne bønner og artiskokker

Brunet løkpyramide

Potet, svart trøffel og benmarg


Får skryt av matministeren

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) sier det er viktig at vi her i landet oppnår slike resultater, og er stolt av at Skeie er den fjerde i rekken av norske kokker som vinner Bocuse d?Or.

— Dette er en fantastisk nyhet. At norske kokker vinner over internasjonalt kjente matnasjoner som Sverige og Frankrike viser først og fremst at det er en stor prestasjon av Geir Skeie, men også et målrettet arbeid av norske kokker og matnæringen. Norge er fremst i verden når det gjelder kokkekunst, sier en tilfreds landbruks- og matminister til NTB.

Sverige kom på andreplass i konkurransen, fulgt av Frankrike.

HAR TRENT LENGE: Å vinne konkurransen har vært Skeies drøm siden han var 13 år. Foto: SCANPIX
HAR TRENT LENGE: Å vinne konkurransen har vært Skeies drøm siden han var 13 år. Foto: SCANPIX Vis mer
MANGE SUPPORTERE: Norske supportere heier på Geir Skeie under verdensmesterskapet i kokkekunst, Bocuse d´Or 2009, i Lyon onsdag.
Foto: Paal-André Schwital / SCANPIX
MANGE SUPPORTERE: Norske supportere heier på Geir Skeie under verdensmesterskapet i kokkekunst, Bocuse d´Or 2009, i Lyon onsdag. Foto: Paal-André Schwital / SCANPIX Vis mer