(Dagbladet.no): Norske Geir Skeie (28) vant den prestisjetunge kokkekonkurransen Bocuse d'Or, melder NTB. Uoffisielt vil han dermed kunne kalle seg verdensmester i kokkekunst 2009.
I fem og en halv time jobbet han og assistenten Adrian
Løvold intenst for å vinne kokkenes VM.
— Dette er det beste jeg har gjort noen gang. Men
plutselig var det bare to minutter igjen, og da ble jeg litt stresset, fortalte
en tydelig sliten Skeie til NTB etter at han hadde levert varene.
- Nesten problem med butterdeig
Som tegn på verdigheten ble Skeie overrakt en forgylt
statue av mesterkokken Paul Bocuse, og «Ja, vi elsker» ble avspilt i nærvær av
flere hundre jublende nordmenn som hadde fulgt konkurransen på nært hold.
- Dette er stort! Geir har hatt denne drømmen siden han var 13 år, sier
pressetalsmann Kjartan Høvik, som snakket med Dagbladet.no mens hovedpersonen
ennå sto på seierspallen i blitzregnet.
Kokken har de siste to månedene før konkurransen drillet hver minste bevegelse for hver enkelt rett daglig for å være best mulig forberedt, men likevel er presset enormt på selve dagen.
- Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene, men det holdt faktisk på å krølle seg med en butterdeig i dag. Tidsfristene holdt også hardt, men alt klaffet til slutt, sier Høvik.
Til daglig jobber Skeie ved restaurante Midtåsen Solvold utenfor Sandefjord. I sommer tok han en suveren seier i Bocuse d?Or Europe, og har nå også sikret seg den uformelle verdensmestertittelen.
Flere norske vinnere
Arrangementet Bocuse d'Or er verdens mest medieomtalte og prestisjefylte
kokkekonkurranse. I alt har 24 kokketalenter fra like mange nasjoner deltatt i den to dager lange
kokkekampen i Lyon, Frankrikes gourmethovedstad og hjemsted for mesterkokken
Paul Bocuse.
Norge er rangert som den nest mestvinnende nasjonen i
konkurransens 20-årige historie, etter Frankrike. Norske kokker har vært på
seierspallen siden 1991. I 1993 vant Bent Stiansen, i 1999 Terje Ness og i 2003
Charles Tjessem. I 2005 kom Tom Victor Gausdal på andreplass.
Før Bocuse d'Or Europe i Stavanger i sommer sa Skeie til Dagbladet at han siktet mot å vinne konkurransen i Lyon.
- Jeg har lagt ned masse tid, penger og energi i dette, og er klar for å gjøre alt jeg kan for å vinne, sa han den gangen.
Ifølge Dinmat.no er dette Skeies vinnermeny:
Fisk: Norsk torsk, kamskjell og reker «Sandefjord»
Torskefilet med lett røkte kamskjell og torskebuk, grønn ertekule, brandade
Norsk «cabaret» med erter, reker og løk
Rødbetterning med jordskokk og svarte trøfler
Potet og purre med vaktelegg
Sabayon med reker
Kjøtt: Angus Aberdeen «Sæterbø»
Côte de baeuf med foie gras av and
Indrefilet med svarte trøfler
Oksehaler med rotselleri
Persillerot med spinat og glasert oksekjake
Grønne bønner og artiskokker
Brunet løkpyramide
Potet, svart trøffel og benmarg
Får skryt av matministeren
Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) sier det er viktig at vi her i landet oppnår slike resultater, og er stolt av at Skeie er den fjerde i rekken av norske kokker som vinner Bocuse d?Or.
— Dette er en fantastisk nyhet. At norske kokker vinner over internasjonalt kjente matnasjoner som Sverige og Frankrike viser først og fremst at det er en stor prestasjon av Geir Skeie, men også et målrettet arbeid av norske kokker og matnæringen. Norge er fremst i verden når det gjelder kokkekunst, sier en tilfreds landbruks- og matminister til NTB.
Sverige kom på andreplass i konkurransen, fulgt av Frankrike.

