Geiranger-lensmannen har jobbet med Trude Espaas-drapet i åtte år. I går ga han Førde-lensmannen gode råd.

Lensmann Jens-Arne Hessegjerde har jobbet med etterforskningen i Trude Espås-saken i Geiranger i åtte år. I går ga han gode råd til kollega og lensmann Kjell Fonn i Førde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FØRDE (Dagbladet): -  Jeg forstår nå litt av hvilket enormt kjør og press Jens-Arne Hessegjerde må ha jobbet under i Trude Espås-saken. Jeg tenker nå på tida vi vil bruke fram til vi får en oppklaring av drapet på Anne Slåtten, sier lensmann Kjell Fonn.

Ser likhetene

Trude Espås ble meldt savnet 8. august 1996. Hun ble funnet drept 19. august. Saken er ennå ikke oppklart.

Lensmann Jens-Arne Hessegjerde hadde bestilt hotellrom i Førde før Anne Slåtten ble meldt savnet søndag for ei uke siden. Han er på helgetur sammen med sin kone. Da Dagbladet i går foreslo et møte med lensmann Kjell Fonn, var han ikke vanskelig å be. Han fikk møte etterforskningsgruppa på lensmannskontoret, der også Sturla Osen leder etterforskerne fra Kripos. Han deltok også i Espås-saken.

De to lensmennene finner klare likheter i de to drapene.

-  Det er mye her som minner om vår sak i Geiranger. Vi har å gjøre med to unge kvinner som blir drept i nærheten av tettbebygd strøk der det er stor sjanse for at gjerningspersonen kan bli sett. Begge drapene har skjedd om sommeren. Åstedene ligger begge like ved veien. I begge sakene står vi uten å vite gjerningspersonens motiv for å drepe de unge kvinnene, sier Hessegjerde.

De ser også ulikheter. I Geiranger passerte det i gjennomsnitt tre biler hvert minutt forbi åstedet. I Førde var det få mennesker og biler som beveget seg tidlig søndag morgen. Drapene skjedde på forskjellige tidspunkter om dagen.

-  I vårt tilfelle gjorde gjerningsmannen mye for å skjule liket. Det har ikke vært tilfelle her. Vi trodde heller aldri at gjerningspersonen var fra bygda, sier Jens-Arne Hessegjerde.

-  Er det noe i saken i Førde som gjør at det ikke kan være samme gjerningsmann bak begge drapene?

Enklere kartlegging

-  Det kjenner jeg ikke til, men det ville være for utrolig om det skulle være samme gjerningsmann. -  Det mye enklere for oss å få oversikt over personer som har beveget seg i området i det aktuelle tidsrommet. Vi har ikke den store gjennomstrømningen av turister, sier Kjell Fonn.

Lensmannen i Førde og Naustdal ønsker å få en rask oppklaring for å komme tilbake til det normale.

-  Det er viktigst for de pårørende, men også for alle de som bor i Førde og distriktet rundt. Vi vet at noen frykter at han skal slå til igjen, sier Fonn.

-  Det er helt naturlig at folk føler en frykt for det ukjente. De vet ikke hva de skal forholde seg til, men Førde er sikkert et av de tryggeste stedene å befinne seg akkurat nå. En grunn til det er at alle er ekstra oppmerksomme på om noe kan være unormalt. Det tok tid før frykten forsvant i Geiranger, men nå føler alle seg helt trygge, sier Hessegjerde, som er lensmann i Norddal og Stranda.

Husker godt

-  Politiet i Førde er nå inne i en meget viktig del av etterforskningen. Det er i den første tida at folk husker godt. Den informasjonen de får inn nå, er mye mer sikker enn det de kan få på seinere tidspunkt. De må jobbe grundig og bredt, og det forstår jeg at de gjør, sier Jens-Arne Hessegjerde.

Etter en nesten to timer lang samtale mellom de to lensmennene var Kjell Fonn takknemlig.

-  Det var en veldig nyttig samtale. Nå vet vi mer om hva vi kan forvente oss, sier Fonn.

PÅ ÅSTEDET: Lensmann Jens-Arne Hessegjerde (t.v.) og lensmann Kjell Fonn ser flere likheter mellom drapet på Trude Espås og drapet på Anne Slåtten. I går var de på åstedet i Førde.