Geistlig opprør

Full strid om kvinnelige biskoper i Den anglikanske kirke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ikke siden Henrik den 8.s tid har den anglikanske kirken stått foran så store omveltninger som den risikerer nå, dersom kirkemøtet i York ender med splittelse slik mange frykter. Ord som skisme og reformasjonen nevnes stadig. Stridens eple er hvorvidt kvinner kan være biskoper.


Synoden, som tar avgjørelsene i
Den engelske kirke, har allerede blitt enige om at kvinner i teorien kan ordineres til biskoper, men 1300 geistlige truer med å forlate kirken dersom de blir tvunget til å godta en kvinnelig biskop.

- Selv om kvinner og menn er like i Guds øyne, så vil jeg nok måtte foreta en del harde valg dersom Kirken stemmer for kvinnelige biskoper, sa presten Robert Fayers.

Nå diskuteres det om konservative prester kan få lov til å virke under mannlige «superbiskoper», men også dette blir møtt med sterk motstand av mange, skriver BBC. De frykter en ny splittelse av kirken.


En slik splittelse kan imidlertid allerede være en realitet. I Jerusalem har 300 konservative biskoper og erkebiskoper tatt avstand fra «Vestens moralsk nedtur» og dannet en ny gruppe ved navn
Gafcon, melder the Independant. Gruppen regner seg ikke lenger som underordnet erkebiskopen av Canterbury, det åndelige overhodet for den anglikanske kirken. I stedet har de opprettet Primates-rådet og skrevet en ny troserklæring.

Det er også mange i den anglikanske kirken som mener denne bare er en del av den romersk-katolske kirken. Disse har lenge holdt hemmelige samtaler med «Congregatio pro Doctrina Fidei», som er arvtakeren til middelalderens inkvisisjon. Ifølge the Telegraph ønsker disse dissidentene sterkere bånd til Vatikanet.

MISTER BISKOPER: Rowan Williams, erkebiskopen av 
Canterbury sliter med biskopene sine om dagen. Foto: AFP PHOTO/MARK RALSTON/FILES
MISTER BISKOPER: Rowan Williams, erkebiskopen av Canterbury sliter med biskopene sine om dagen. Foto: AFP PHOTO/MARK RALSTON/FILES Vis mer