Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Geite- og hønsesjokk under danske juletrær

Julegaver blir hjelp til verdens fattige. Men nå tar det av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Danske «Folkekirkens Nødhjælp» har blitt tatt på sengen av danskenes vilje til å gi geiter i julegave.


Kampanjen heter «Giv en ged, så bliver alle glade». Men gis det bort så mange geiter at problemet bokstavelig talt tårner seg opp. De må nå skippes andre steder enn dit de skulle, skal vi tro talsmannen for sukseskampanjen.

- Det er et positivt problem, og jeg håper, at det vil være forståelse for, at geiten ender med å stå i Zambia, som også er rammet av hungersnød, sier kampanjens prosjektleder Søren Buhl til Politiken, ifølge Jyllandsposten.

Fredag klokken halv tre om ettermiddagen var det solgt 5.366 geiter. Og hvert minutt bestilte danskene en til. Det er Folkekirkens Nødhjælp storfornøyd med. Det eneste problemet er at de ti landsbyene i Malawi som geitene oprinnelig skulle til, ikke har plass til eller bruk for dem.

Og enda verre: Danskenes forkjærlighet for de brekende krabatene har ført til at man forventer hele 7000 solgte geiter innen julaften.

Også i Norge

Hele 21 produkter markedsføres som julegaver av Folkekirkens Nødhjælp: Fotballer, høns, bisvermer, ris og andre nyttige saker som kan hjelpe en afrikansk familie. Ideen er at dansker som mener at julen handler om mer enn bare store, harde pakker under treet skal ha et alternativ.

I Norge selger Kirkens Nødhjelp både geiter og fotballer, men det er ikke rapportert om tilsvarende problem.

JULEGAVE? Geiter er ålreite dyr. Men hva med 7000? Foto: Scanpix
JULEGAVE? Geiter er ålreite dyr. Men hva med 7000? Foto: Scanpix Vis mer

Det er også solgt 3.117 hønseflokker til danske julegavekjøpere. Hønsene var ment å nå Malawi, men kan også ende i andre land.

Solgt for 2 millioner

Inntil videre er det solgt bistandsjulegaver for 2,6 millioner kroner. Dermed er målet på 2 millioner allerede nådd 16 dager før jul. Geiter, høns og fotballer til gatebarn i Kirgisistan er topscorerne blant gavene til fattige som Folkekirkens Nødhjælp selger.

I bunnen finner vi sykeforsikringskort til hjemløse i St. Petersburg, som gir hjemløse adgang til legehjelp og tuberkulosemedisin.

VELG OG VRAK I BISTANDSGAVER: Her kan man kjøpe alt fra fotballer til geiter. Mange dansker har lagt sin elsk på geitene, noe som fører til et lite kapasitetsproblem for hjelpeorganisasjonens mottakere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!