- Gelius er litt pr-kåt, men for oss på Vålerenga er han er god prest

Vålerenga-folket slår ring rundt presten sin.

VÅLERENGA: Liz Høivang og Ingvild Altun skjønner ikke hvorfor Ole Christian Kvarme ønsker å ta fra dem presten. Foto: Eiliv Frich Flydal/Dagbladet
VÅLERENGA: Liz Høivang og Ingvild Altun skjønner ikke hvorfor Ole Christian Kvarme ønsker å ta fra dem presten. Foto: Eiliv Frich Flydal/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VÅLERENGA (Dagbladet): - Gelius er litt pr-kåt, men for oss på Vålerenga er han er god prest, sier Monica Frey til Dagbladet.

I morges luftet hun hunden Amero utenfor presteboligen på Vålerenga i Oslo. «Alle» på Vålerenga kjenner til at Oslo-biskop Ole Christian Kvarme har anbefalt Oslo bispedømmeråd å gi Gelius sparken.

Slår ring Saken sprakk i går kveld og lokalbefolkningen på Vålerenga i Oslo slår ring om kjendispresten Einar Gelius.

- Jeg har både gått i kirken og kommet til ham for personlige råd, sier Frey.

- Han tar kirken til der folk er, legger hundevennen Finn til.

Avskjedssaken fra Kvarme kommer etter at Gelius i oktober slapp boka «Sex i bibelen», der han har trålet bibelen på jakt etter sex, inkludert beretninger og fetisjer. Han oppfordret også til bruk av porno og mener sex før ekteskapet er uproblematisk.

- Jeg vil ta et oppgjør med kirkas langvarige seksualfiendtlighet og de krefter i kristne sammenhenger som fremdeles ser på sex med skam og skyld - og ikke minst vil jeg ta avstand fra dem som med Bibelen i hånd misbruker og undertrykker andre mennesker, sa Gelius til Dagbladet.

Nært forhold På barneskolen 100 meter unna ser rektor Lillian Bustnes Wittenberg ut av vinduet. På andre siden av plenen og opp bakken ruver Vålerenga kirke.

- Barna sitter med ansiktet vendt mot Vålerenga kirke og leker utenfor, både under begravelser og i høytiden. Elevene har et nært forhold til kirken og det er en veldig patriotisk kultur her, sier Wittenberg.

Wittenberg vil ikke ta stilling til konflikten mellom Kvarme og Gelius.

- Jeg opplever jo at folk her støtter presten sin, sier hun.

- Må kunne snakke med alle - Er man veldig religiøs skjønner jeg at det vekker anstøt. men sex, tja, det er jo normalt, sier svenske Jørgen Lundqvist.

Han kom flyttende fra nord-Sverige til Vålerenga for ett år siden, jobber som trikkefører og har allerede fått med seg hvem Gelius er.

- At noen tør å si hva de mener i år 2010, det er bra. Som prest må man kunne snakke med alle, sier Lundqvist.

Ikke-troende Gelius' mange påfunn opp gjennom årene og hans engasjement for Vålerenga fotballklubb har trukket mange ikke-troende til kirken.

Det har også ført flere religiøse uten et forhold til Den norske kirke inn under kirkens tak.

- Men taket må være høyt, understreker Ingvild Altun, som har to sønner med planer om å konfirmere seg i Vålerenga kirke til våren.

- Gelius er eneste årsaken til at de og jeg velger en kristen konfirmasjon. Blant annet engasjerer han seg mye i ungdom, sier Altun.

- Å sparke ham er jo helt på trynet. Folk jeg kjenner i andre menigheter ber ham komme å bisette barna sine. Han representerer noe mer enn død og fordervelse, for å si det litt forenklet. Om han må gå, så blir han et kjempesavn for folk her, sier Liz Høivang

STØTTER GELIUS: - Gelius er litt pr-kåt, men for oss på Vålerenga er han er god prest, sier Monica Frey. Foto: Eiliv Frich Flydal
STØTTER GELIUS: - Gelius er litt pr-kåt, men for oss på Vålerenga er han er god prest, sier Monica Frey. Foto: Eiliv Frich Flydal Vis mer