Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gelius-innsamlede penger må betales tilbake

Lokalbefolkningen samlet inn nærmere 400 000 kroner for å få presten Einar Gelius til bygda. Men menighetsrådet hørte ikke på folket.

FOLKEAKSJON: Nærmere 400 000 kroner som lokalbefolkningen i Ibestad menighet samlet inn for å få presten Einar Gelius til bygda, må nå betales tilbake til giverne fordi han har fått seg jobb i Oppland i stedet.  Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FOLKEAKSJON: Nærmere 400 000 kroner som lokalbefolkningen i Ibestad menighet samlet inn for å få presten Einar Gelius til bygda, må nå betales tilbake til giverne fordi han har fått seg jobb i Oppland i stedet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nærmere 400.000 kroner som lokalbefolkningen i Ibestad menighet samlet inn for å få presten Einar Gelius til bygda, må nå betales tilbake til giverne fordi han har fått seg jobb i Oppland i stedet.

- Jeg kommer nettopp fra banken og har fått oversikt over hvem som har donert penger. Nå skal jeg bruke resten av dagen til å tilbakeføre dem. Takk, men dessverre nei takk, får vi vel si til giverne, sier kirkeverge Frank Steinsvik i Ibestad menighet til Vårt Land.

Menighetsrådet mottok nærmere 400 000 kroner fra glade givere i Ibestad i Sør-Troms. Flere av innbyggerne har gitt beløp i tusenkronersklassen. En kvinne ønsket å gi 88 000 kroner og et firma ga 10 000 kroner.

- Jeg er ikke i tvil om at vi til sammen ville klart å samle inn 700 000 kroner for å dekke lønn til Gelius det første året som menighetsprest. Mange har gitt småbeløp og har sagt seg villig til å donere både 50, 100 og 250 kroner månedlig, sier Steinsvik.

Sakens bakgrunn er at stillingen som sogneprest i Ibestad menighet sto ledig. Gelius var eneste søker, men Nord-Hålogaland bispedømmeråd vraket ham. Det førte til at lokalbefolkningen gikk i fakkeltog, startet underskriftskampanje og pengeinnsamling for å opprette en prestestilling til Gelius.

Gelius dro tidligere denne måneden til Ibestad for å takke innbyggerne for støtten. Han fikk i ettertid tilbud om stilling som prest i Lom i Oppland. Den har han takket ja til.

- De har vel sett at jeg har noen kvalifikasjoner og kvaliteter som prest, sa Gelius til NTB tidligere denne uken.

(NTB)

Hele Norges coronakart