Gen-etikken kommer

Skepsisen til alt som begynner på «gen» vil forsterkes hvis ikke politikerne gir forståelige svar på hvordan den revolusjonerende kunnskapen skal brukes. Verken Thorbjørn Jaglands ukritiske tilpasning eller Kjell Magne Bondeviks automatiske nei vil berolige folk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det første vi må ta stilling til er hvem som skal eie kunnskapen om hvordan mennesket er bygd opp. Skal private firmaer, som i dag jakter på våre gener med milliardbeløp, få ta patent på det de finner? Hvis de vinner fram, kan kunnskapen om vårt eget arvestoff bli forbeholdt pengesterke legemiddelgiganter. Myriad Genetics i USA har allerede tatt patent på brystkreftgenene BRCA1 og BRCA2 selv om det var britiske forskere som gjorde oppdagelsen. Forskere verden over fortviler fordi arbeidet med å løse kreftgåten i enda større grad blir et spørsmål om penger.

  • EUs patentdirektiv er blitt de norske genskeptikernes fremste angrepsmål med veto i Stortinget som våpen. Det er forståelig, men alliansen mellom naturvernere, SV-ere, bønder og kristne har åpenbart valgt feil skyteskive. For det første åpner den norske loven allerede i dag for å patentere gener. Direktivet vil ikke forandre norsk patentpraksis. For det andre vil det ikke være noe stort framskritt for etikken hvis et veto bare førte til at norske og utenlandske firmaer tok med seg genforskningen ut av landet. Å velge riktig må innebære noe mer enn å velge bort. Det har blant annet Legeforeningen innsett. I likhet med søsterorganisasjoner på kontinentet kjemper den for å forandre - ikke stoppe - direktivet. De skjønner at den rivende utviklingen i bioteknologien krever at patentlovene oppdateres. Når EUs forsøk ikke er godt nok, norsk patentlov er gått ut på dato og amerikanerne har mistet kontrollen, må svaret søkes internasjonalt. Når brystkreftgenet eies av et firma i USA, kan det fort bli et like stort problem for norske pasienter som for amerikanske. Europa har hittil hatt en mer restriktiv holdning enn USA med å gi genpatenter, og den må sikres ved at EU-direktivet ikke gir rom for patent på våre gener.
  • Utenriksminister Thorbjørn Jagland burde derfor jobbe entusiastisk for å forbedre direktivet i alle europeiske fora han nå så hyppig oppsøker. Det ville være et godt bevis på at en aktiv Europa-politikk kan være mer enn markedsadgang for norske varer. Dessverre har han i stedet slapt gitt beskjed om at Norge ikke vil legge ned veto mot direktivet. Det minner på en merkelig måte om de feilene Ap gjorde da de skulle vinne EU-kampen. Når folk er skeptiske til prosjekt startet ovenfra, enten det er av genforskere eller politikere, godtar de ikke forsikringer om at alt er i den skjønneste orden. De folkevalgte må på et forståelig vis forklare hva vi vil tjene på den nye teknologien.
  • Bondeviks verdier gir heller ingen rettesnor for spørsmål vi må besvare på en annen måte enn bare et bevarende nei. Den kristne nei-sida har alltid hatt det enkelt. Først roper de krenking av menneskeverdet og bremser nesten enhver sak som handler om gener, befruktede egg og foster. Etterpå venter de på at andre land skal gjøre den skitne jobben de selv ikke vil tillate. Til slutt har de ingenting imot at det gode som kommer ut av forskningen importeres til Norge. Denne øvelsen kommer vi til å bli vitne enda flere ganger etter hvert som politikerne må ta flere gen-etiske valg.
  • Under alle de rasjonelle grunnene for vår genskepsis ligger det også en irrasjonell frykt. På samme måte som folk for 150 år siden ikke taklet Darwins tese om at mennesket stammer fra apene, er det skremmende å skue løsningen på livets gåte. Vi liker ikke tanken på at kunnskapen om hvordan hver enkelt av oss bokstavelig talt ser ut fra innerst til ytterst, fra fødsel til død, om noen år kan få plass på et plastkort i lommeboka. For noen er det heller ikke særlig ærerikt å vite at vi er nesten identisk oppbygd som ei rotte. Ubehaget burde likevel ikke forhindre oss fra å bevege oss dristig og varsomt inn i ukjent landskap.

tore.gjerstad@dagbladet.no