Gen hos mor øker ADHD-risikoen

Norske forskere har funnet en ny risikofaktor for ADHD: Mutasjoner hos mor som gir lavt nivå av signalstoffet serotonin.

MOR PÅVIRKER: Genmutasjoner som gir lavt serotoninnivå hos mor, gir barnet økt risiko for symptomer som kan knyttes til ADHD og andre psykiatriske lidelser som bipolar lidelse. Foto: Linda Næsfeldt
MOR PÅVIRKER: Genmutasjoner som gir lavt serotoninnivå hos mor, gir barnet økt risiko for symptomer som kan knyttes til ADHD og andre psykiatriske lidelser som bipolar lidelse. Foto: Linda NæsfeldtVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det lave nivået av serotonin påvirker barnets utvikling under graviditeten, viser den nye norske studien.

- Disse genetiske variantene hos mor ser ut til å påvirke risikoen for ADHD selv om barnet ikke arver genet. Det kan også bety at påvirkningen tidlig i fosterlivet er mer kritisk enn senere, sier stipendiat Anne Halmøy ved Institutt for biomedisin ved Universitetet i Bergen (UiB).

Studien, som er publisert i oktoberutgaven av tidsskriftet Archives of General Psychiatry, knytter lavt serotoninnivå til flere ulike psykiatriske lidelser. 

Knyttet til depresjon
Både ved depresjon og infeksjoner kan man få et lavt nivå av serotonin. Tidligere studier har vist at barn med ADHD oftere har deprimerte mødre.

Studien, som er et samarbeid mellom forskere med bakgrunn innenfor genetikk, psykiatri og molekylærbiologi, knytter lavt serotoninnivå til flere mulige tilstander.  

- Undersøkelsen kan gjøre at vi kommer nærmere årsakene til flere diagnoser. Lavt serotoninnivå hos mor, også når det har andre grunner enn mutasjon, kan gi økt risiko for en rekke symptomer. Disse symptomene, som konsentrasjonsvansker og impulsiv adferd, kan også knyttes til for eksempel bipolar lidelse, sier Halmøy. 

I studien ble genmaterialet til 646 personer ble undersøkt, og forskerne fant 38 foreldre som hadde disse mutasjonene. Personer med mødre som hadde mutasjonen, hadde 1,5 til 2,5 ganger høyere risiko for å få ADHD enn kontrollpersonene.

Flere årsaker
Forskerne understreker at årsakene til ADHD er sammensatte.  

- Dette genet, Tryptophan Hydroxylase 1, er ikke nødvendig for å få sykdommen. Foreløpig gir dette oss begrenset med informasjon for å påvise sykdommen, men slik kunnskap gir oss mulighet til å se videre på mekanismene bak. Tidligere har det vært en oppfatning av at ens egne gener er viktigst, men dette belyser at genene hos foreldre og påvirkning i svangerskapet også kan være viktig, sier Stefan Johansson, forsker ved Haukeland Universitetssykehus.

- Dersom vi antar at ca 2 prosent av befolkningen har nedsatt serotoninsyntese, vil dette uansett være involvert i en liten andel av ADHD-tilfellene, påpeker professor Jan Haavik ved UiB.