Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gen-koden din avslørt

Kartleggingen av genene vil revolusjonere helsevesenet de neste tiårene når det gjelder å oppdage, forebygge og kurere kreft og andre alvorlige lidelser. Vi kan vente oss skreddersydd behandling og treffsikre medisiner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kartleggingen av arvestoffet er minst like stort som splittingen av atomet. Hver uke framover vil vi høre om nye medisiner basert på genteknologien, sier professor Hans Prydz, leder av Bioteknologisenteret ved Universitetet i Oslo.

Han er en av de ytterst få norske deltakerne i The Human Genome Project, det internasjonale samarbeidsprosjektet som i går annonserte den historiske milepælen: 97 prosent av genomet, det menneskelige arvestoffet, er kartlagt.

Selv for Prydz og andre eksperter går den medisinske utviklingen så fort at de har vanskelig for å holde seg oppdatert. Det som før var science fiction kan om kort tid være virkelighet. Forskerne ser for seg et genbasert helsevesen som ser slik ut:

Forebygging

Kunnskapen om genene vil gjøre det enklere å forebygge sykdommer.

Din genetiske profil vil fortelle hvor stor risiko for sykdommer hver og en av oss bærer med oss fra fødselen. Gentester kan måle hvor mye vi tåler av sigaretter, feit mat og alkohol. Legen din kan bruke den moralske pekefingeren på et langt sikrere faglig grunnlag og øke motivasjonen din for å legge om til et sunnere liv.

Store folkelidelser som kreft og hjerte- og karsykdommer har et genetisk opphav, og et forvarsel om risiko kan hjelpe pasientene til å ta forholdsregler i tide.

Alt på et kort

Mikrobrikketeknologi vil i løpet av kort tid føre til at gentesting blir raskere og billigere. Ved hjelp av en liten brikke på størrelse med en fingernegl kan alle våre gener testes samtidig. Legene kan da plugge din genetiske profil inn i pc-en og skreddersy en behandling som passer akkurat for deg. I prinsippet kan det føre til at du ikke bare får utdelt et personnummer ved fødselen, men et smartkort med alle genetiske data.

Kartleggingen av genene fører til en strøm av nye medisiner som blir mer treffsikre. I dag har nesten alle medikamenter bivirkninger, fordi virkestoffene ikke er presise nok til å angripe nøyaktig der du har vondt. Feilmedisinering er kostbart for helsevesenet og ubehagelig for pasientene.

En gentest vil kunne fortelle hvilken medisin og hvilken dose som passer for deg.

Det gjelder også alvorlige former for celleterapi i kreftbehandling som folk reagerer svært ulikt på. Noen slike tester er allerede tilgjengelige i Norge.

Genterapi

Håpet på lengre sikt er at legene blir i stand til å kurere sykdommer før de oppstår. Enkelt sagt betyr det at genene som gir sykdom forandres. I dag er det cirka 4000 sykdommer som skyldes ett eneste gen, for eksempel den alvorlige lungesykdommen cystisk fibrose. Genterapi kan skje på flere måter, men behandlingen er fortsatt bare i en utprøvingsfase. Å ta ondet ved rota har vist seg svært vanskelig. I fjor døde en pasient som deltok i et genterapieksperiment ved et sykehus i USA.

NORSK HJELP: - Vi har kartlagt en del av kromosom 16 og identifisert et sannsynlig kreftgen, sier professor Hans Prydz, leder av Bioteknologisenteret ved Universitetet i Oslo. Han er en av nestorene i norsk genforskning.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling