Gen-maten kommer

Alt tyder på at grensekontrollen med mat og levende dyr forsvinner fra nyttår. Hele miljøbevegelsen, veterinærforeningen, Forbrukerrådet og Statens Helsetilsyn advarer mot den nye EU-avtalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Og aller kraftigst er motstanden i Sp. Likevel velger partileder Anne Enger Lahnstein å trosse partiets ønsker.

For nå er regjeringsmakt viktigere enn å stå fast ved den meget sterke motstanden Senterpartiet uttrykte da Jagland-regjeringen trumfet igjennom nok en EU-tilpasning, ved å utvide EØS-avtalen til også å omfatte det veterinære området.

Etter planen skal avtalen være ferdig behandlet i Stortinget i høst og tre i kraft fra nyttår.

Den vonde EU-høsten - Dette er en meget vanskelig og alvorlig sak for oss. Jeg vil si den vanskeligste saken vi har tatt til behandling i regjeringen, sier Anne Enger Lahnstein til Dagbladet, og setter den dermed i samme kategori som Telenor- og bispestriden.

Men Veterinæravtalen er bare den første av mange vanskelige EU-saker som kommer som perler på en snor framover, og som vil knytte Norge enda tettere til EU - med nei-dronningen Lahnsteins velsignelse.

AdministrererDet var Jagland-regjeringen som i l997 fikk framforhandlet veterinæravtalen med EU, etter ønske fra stortingsflertallet. Da sentrumsregjeringen kom til makta i fjor høst, gjorde de et forsøk på å få avtalen reforhandlet, men framstøtet ble blankt avvist i Brussel. I juni i år ble avtalen vedtatt i EØS-komiteen, og om kort tid vil Bondevik-regjeringen legge fram en stortingsproposisjon, hvor den ber Stortinget samtykke til avtalen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer