Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gen-maten kommer

Alt tyder på at grensekontrollen med mat og levende dyr forsvinner fra nyttår. Hele miljøbevegelsen, veterinærforeningen, Forbrukerrådet og Statens Helsetilsyn advarer mot den nye EU-avtalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og aller kraftigst er motstanden i Sp. Likevel velger partileder Anne Enger Lahnstein å trosse partiets ønsker.

For nå er regjeringsmakt viktigere enn å stå fast ved den meget sterke motstanden Senterpartiet uttrykte da Jagland-regjeringen trumfet igjennom nok en EU-tilpasning, ved å utvide EØS-avtalen til også å omfatte det veterinære området.

Etter planen skal avtalen være ferdig behandlet i Stortinget i høst og tre i kraft fra nyttår.

Den vonde EU-høsten
- Dette er en meget vanskelig og alvorlig sak for oss. Jeg vil si den vanskeligste saken vi har tatt til behandling i regjeringen, sier Anne Enger Lahnstein til Dagbladet, og setter den dermed i samme kategori som Telenor- og bispestriden.

Men Veterinæravtalen er bare den første av mange vanskelige EU-saker som kommer som perler på en snor framover, og som vil knytte Norge enda tettere til EU - med nei-dronningen Lahnsteins velsignelse.

Administrerer
Det var Jagland-regjeringen som i l997 fikk framforhandlet veterinæravtalen med EU, etter ønske fra stortingsflertallet. Da sentrumsregjeringen kom til makta i fjor høst, gjorde de et forsøk på å få avtalen reforhandlet, men framstøtet ble blankt avvist i Brussel. I juni i år ble avtalen vedtatt i EØS-komiteen, og om kort tid vil Bondevik-regjeringen legge fram en stortingsproposisjon, hvor den ber Stortinget samtykke til avtalen.

- Vi har hele tiden vært imot denne avtalen, men et stortingsflertall ønsker avtalen - og det samme flertallet har pålagt oss å anbefale avtalen, sier Lahnstein.

Ingen dissens

Etter det Dagbladet erfarer har man i Sp diskutert om partiet bør ta dissens i regjeringen, det vil si at partiets statsråder gjør kjent at de har et annet syn på saken enn flertallet av statsrådene, og at de derfor ikke kan anbefale saken for Stortinget. Dette kan gjøre uformelt gjennom å be om at partiets avvikende syn kommer til uttrykk i referater eller protokoller, eller formelt gjennom dissens i statsråd.

Til tross for internt press, spesielt fra partihold, vil Sp- statsrådene ikke gå til dette alvorlige skrittet. Etter det Dagbladet erfarer vil man i stedet forsøke å legge så sterke politiske føringer i proposisjonen som mulig.

Hvordan en slik linje vil bli oppfattet ute i partiet, gjenstår å se.

I mars år vedtok landstyret en uttalelse hvor det sterkt anmoder «Sps stortingsrepresentanter å stemme imot Veterinæravtalen når den kommer til Stortinget».

Dermed er det liten tvil om at Anne Enger Lahnstein trosser partiets ønsker dersom hun lojalt velger å følge regjeringskollegiet i denne saken.

Se kronikk

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling