Gen styrer røykesuget?

Nikotinslaver som ikke greier å stumpe røyken, har ikke nødvendigvis svak karakter. De slåss kanskje mot en gen som får dem til å nyte nikotinen spesielt sterkt, sier den amerikanske legen Margaret Spitz som har studert fenomenet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Genen fins hos 10 prosent av alle mennesker og hos 30 prosent av røykerne, sier Spitz som er epidemolog ved M. D. Anderson Cancer Center i Houston i delstaten Texas. Hun stilte seg spørsmålet om hvorfor enkelte storrøykere greide å slutte uten særlige problemer, mens andre måtte gi opp.

- For å si det enkelt, har disse menneskene gener som gir dem en ekstra nytelse når de røyker. Jo mer de røyker, jo bedre blir det, og derfor er det spesielt vanskelig å få disse menneskene til å slutte, sier Spitz og viser til et tre år langt studiearbeid ved kreftsenteret i Houston.

Genen som gjør folk avhengige av nikotin, kan også være en medvirkende faktor til at andre blir alkoholikere eller narkomane. Under påvirkning av disse stoffene frigjør kroppen til mennesker med den spesielle genen det stimulerende stoffet dopamin.

Margaret Spitz understreker at det må atskillig mer forskning til, før hennes hypotese kan betraktes som bevist. Men når denne forskningen har styrket kunnskapene om genen, kan det bli mulig å produsere mer effektive medikamenter for folk som vil slutte å røyke, sier hun. (NTB/Reuters)