ØNSKER IKKE GENMEDISIN: Robin Wærnes (f.v.), Sigurd Lange, Kathrine Lihall og Tine Sofie ønsker ingen genmedisin, slik at de blir raskere fulle. Foto: Jørgen Gilbrant
ØNSKER IKKE GENMEDISIN: Robin Wærnes (f.v.), Sigurd Lange, Kathrine Lihall og Tine Sofie ønsker ingen genmedisin, slik at de blir raskere fulle. Foto: Jørgen GilbrantVis mer

«Gen Tonic» funnet

Forskere har identifisert «fyllegenet», som avgjør hvor fort du blir full. Det åpner muligheten for en medisin mot alkoholisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||— Jeg tror jeg har «fyllegenet», sier Tina Sofie (20) når Dagbladet forteller henne om forskernes funn.

— Jeg er billig i drift og blir full etter fire rusbrus.

Mytene om de som blir fulle av «ingenting» og de som kan drikke en kasse øl og fungere helt fint, blir nå bekreftet av amerikanske forskere.

En av fem av oss har genet CYP2E1 - eller bare «gen tonic». De som er har genet reagerer mye sterkere på alkohol og tåler langt mindre, dermed drikker de også mindre.

Dette beskytter mot alkoholisme, siden de som blir veldig fulle sjeldnere utvikler et drikkeproblem.

— «Macho» å drikke Dagbladet møtte ungdommene Robin Wærnes (20) fra Trondheim, Sigurd Lange (19) fra Hamar, Kathrine Lihall (20) fra Andenes og Tina Sofie (20) fra Oslo, på Internasjonalen pub på Yongstorget i Oslo. Alle studerer til å bli skuespiller ved Norsk Skuespillerinstitutt.

De kan bekrefte at det er store forskjeller på hvor mye alkohol man tåler, men er usikre på hvor mye man kan skylde på genene.

— I Oslo drikkes det mye mindre enn i Narvik, sier Kathrine, mens Robin mener at blant gutta er det litt «macho» å drikke mye.

Sigurd mener han ikke tåler så mye, men det har mer med kroppsbygning å gjøre.

— Jeg tror ikke jeg har «fyllegenet», det at jeg tåler lite har nok mer med at jeg er ganske tynn. Jeg kommer langt med en «six pack», forteller 19-åringen.

Ønsker ikke genmedisin Forskerne håper at de kan utvikle en genmedisin mot alkoholisme, ved å utnytte «fyllegenets» egenskaper.

— Vi er selvsagt langt unna en kur, men genet vi har funnet forteller oss mye om hvordan alkohol påvirker hjernen, sier
professor Kirk Wilhelmsen ved Universitetet i Nord-Carolina til BBC.

Han har ledet forskningsarbeidet.

— Alkoholisme er en kompleks sykdom, og årsakene til at folk drikker er kompliserte. Dette kan være en av grunnene, sier Wilhelmsen.

Ingen av ungdommene på Internasjonalen kunne imidlertid tenke seg å ta en genmedisin for å bli fortere full.

Vis mer