Genene dine avgjør hvor smart du blir

Som om ikke midtlivskrisa var nok — med dårlige gener blir du dummere fra du fyller 50.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ny forskning viser at inntil halvparten av variasjonene i intelligens avgjøres av genene dine. Forskerne mener å ha kommet et skritt nærmere å fastslå hvor viktig arv er for intelligensen.

- Debatten om arv og miljø har vært langvarig, men nå har vi klart å vise hvor viktige genene faktisk er, seier Stéphanie Le Hellard, seniorforskar ved Universitetet i Bergen til forskning.no.

Forskerne fant at intelligens kan knyttes til et stort tall gener som hver for seg påvirker IQ-en.

I kjølvannet av den omdiskuterte programserien «Hjernevask», er dette altså en liten seier for forskningsfløyen som fremholder arv fremfor miljø når menneskelige egenskaper skal forklares.
   Halvparten avgjøres av gener - Det vil være slik at de som har enkelte gener vil bli mer intelligente enn andre, sier psykologiprofessor Jon Martin Sundet ved Universitet i Oslo.

Han er en av de fremste ekspertene i Norge på intelligens og IQ, og har gjennomført en rekke tvillingstudier for å undersøke hvordan arv og miljø påvirker intelligens. Tvillingstudier er den mest vanlige metoden for å fastslå i hvor stor grad arv påvirker intelligens, og Sundet har de siste 25 årene gjort en rekke slike studier.

- Vi har fått resultater på tvillingstudiene som tilsier at opp mot 60 prosent er arvelig. Det nye med dette studiet er at de har forsket på genmaterialet, sier Sundet.

Miljø spiller inn Intelligens kan deles i to. Kystallisert intelligens er kunnskap og erfaring som læres gjennom livet, frem til det stabiliserer seg i 30-årsalderen. Flytende intelligens er evnen til å løse problemer og utfordringer, og dette øker også frem til du er mellom 20-30 år.

Men: Etter fylte 50 år går det nedover, og den flytende intelligensen reduseres, hevder forskerne.

- Jeg synes det er komplisert å si at intelligensen går ned, for tidspunktet dette måles på kan ha mye å si. Deler av variasjonen i intelligens kan forklares med variasjon i genene. Men miljøsituasjonen du vokser opp i avgjør hvor mye som skyldes hva, sier Sundet.

Forskerne ennå har ikke klart å finne ut hvilke gener som er avgjørende for intelligens. Forskere fra universitetene i Oslo og Bergen har deltatt i studien som ble ledet av University of Edinburgh. I genmaterialet til 3511 personer ble over en halv million små variasjoner i arvestoffet undersøkt.