Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny forskning

Gener fra neandertalere kan gi alvorlig covid-19

En liten bit av arvematerialet som stammer fra neandertalerne, kan gjøre at man blir sykere dersom man blir koronasmittet, ifølge en norskledet forskergruppe.

NEANDERTAL-GENER: Personer med arvemateriale fra neandertalerne kan bli sykere av covid-19, mener en forskningsgruppe. Foto: AFP/ NTB scanpix
NEANDERTAL-GENER: Personer med arvemateriale fra neandertalerne kan bli sykere av covid-19, mener en forskningsgruppe. Foto: AFP/ NTB scanpix Vis mer

Rundt 8 prosent av befolkningen i Europa har disse endringene i genene som kan gi dem problemer dersom de blir smittet av covid-19, melder NRK.

- Vi hadde forventet å finne noe i genene som gjør at noen blir mye sykere enn andre, sier forsker og lege Trine Folseraas ved Oslo universitetssykehus til kanalen.

Forskergruppen har fått resultatene av studien publisert i New England Journal of Medicine. Forskningen ble gjennomført på rekordtid, og den har krevd utstrakt internasjonalt samarbeid.

Folseraas mener det er viktig at andre forskere nå kan gripe tak i funnene, som kanskje kan brukes til å forutsi hvem som er ekstra utsatt for å bli alvorlig syke.

Forskerne Hugo Zeberg og Svante Pääbo, som har spesialisert seg på arvematerialet til neandertalere, har i en studie som ennå ikke er publisert, pekt på at den nevnte genvariasjonen er arvet fra nettopp neandertalere.

Flere neandertal-gener er koblet til hvordan immunforsvaret fungerer.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!