Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gener til profitt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Den liberalistiske markedstenkningen erobrer stadig nye områder. Det er ikke grenser for hva som kan privatiseres og deretter omsettes på et marked, prisgitt tilbud og etterspørsel. Denne tenkningen er blitt så vanlig at vi knapt ser hvilken utfordring den i realiteten representerer for et demokratisk velferdssamfunn. Et aktuelt eksempel er genprøver.
  • Professor i medisinsk genetikk Kåre Berg og hans private selskap Genova har søkt om konsesjon for å opprette et register med arvematerialet til over en million nordmenn. Dette har ført til en debatt om eiendomsrett til og bruk av genetisk forskningsmateriale. I Genovas planer ligger det også et prosjekt kalt «Norsk arv», der genene til befolkningen i flere fylker skal kartlegges. Uten å forholde seg til den konkrete saken, sier helseminister Dagfinn Høybråten at det er svært viktig at det norske folket har tillit til genforskningen i Norge. Da må det offentlige ha styring og kontroll. Under bestemte forutsetninger er han imidlertid åpen for samarbeid med private selskap.
  • Det er ikke vanskelig å være enig med helseministeren, og det burde heller ikke være vanskelig å se hvordan private økonomiske interesser kan komme i konflikt med både et folkehelseperspektiv og den enkeltes rett til å ha råderett og full kontroll over eget arvemateriale. I tillegg vil det jo være slik at denne forskningen i stor grad drar nytte av det offentliges midler og kompetanse. Spørsmål om forskningens frihet og uavhengighet hører også med i dette bildet.
  • Genovas søknad bør derfor blankt avvises, samtidig som saken viser at det haster med både lovverk og klarere retningslinjer innenfor dette området. Det synes å være mange som mener at velferden og forskningen til dens beste ikke er avhengig av om det skjer i offentlig eller privat regi. Disse glemmer imidlertid at det ikke bare er et velferdssamfunn vi ønsker å beholde, men et demokratisk velferdssamfunn.
  • Av alle våre gener er det trolig profittgenet som trenger mest til offentlig behandling.
Hele Norges coronakart