Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klimaflyktninger

General advarer mot Norges taktikk: - Nå kommer klimakrigene, og murer vil ikke hjelpe

- Land som for eksempel bygger murer for å holde flyktningene ute, vil gjøre problemene verre. 

GJERDE I CALAIS: Reaksjonen på flyktningkrisa i noen europeiske land, som Norge, Ungarn og Storbritannia har vært å bygge murer og gjerder for å holde flyktningene ute. Foto: REUTERS/Pascal Rossignol
GJERDE I CALAIS: Reaksjonen på flyktningkrisa i noen europeiske land, som Norge, Ungarn og Storbritannia har vært å bygge murer og gjerder for å holde flyktningene ute. Foto: REUTERS/Pascal Rossignol Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klimaendringene truer med å tvinge millioner av mennesker til å bli flyktninger, og kan være hovedkilden til å sette igang store kriger som kan «destabilisere verden fullstendig», advarer den sjefsgeneral Munir Muniruzzaman i Det Globale militære rådet for klimaendring (GMACCC).

Ifølge generalen vil land som forsøker å løse den kommende krisa ved å ty til «smale nasjonalistiske instinkter» - land som for eksempel bygger murer for å holde flyktninger ute, bare gjøre problemene verre, skriver The Independent.

En reaksjon på flyktningkrisa i noen europeiske land, blant annet Norge, Ungarn og Storbritannia, har vært å bygge murer og gjerder for å holde flyktningene ute.

- Jeg mener virkelig at en mur ikke er en løsning. Man kan ikke bygge mur for å hindre mennesker og komme i sikkerhet, sier sjefsgeneralen til den britiske avisa

Et enormt konfliktpotensiale

Rådet, som er ledet av generalen, ble satt etablert i 2009 nettopp for å undersøke hvilke konsekvenser klimaendringene vil ha for sikkerheten i verden. Rådet består av militæroffiserer i tjeneste, i tillegg til pensjonerte offiserer.

- I noen steder av verden har problemene vi står overfor blitt så alvorlige at de inneholder et enormt konfliktpotensial, sier offiseren til den britiske avisa, og peker på konflikten om vannforsyninger mellom India og Pakistan. Begge land med store militære og kjernefysiske ressurser, sier han til The Independent.

SKY AV GASS: En ny video, som er filmet med infrarødt kamera, fanget en sky av gass fra en bakketopp i Aliso Canyon-området i California. Gassen er usynlig for det blotte øye. Video: Environmental Defense Fund Vis mer

Også situasjonen i en rekke land, blant annet Bangladesh er foruroligene. I landet bor flere millioner mennesker i områder som i praksis ligger lavere enn der havet står i dag.

Ifølge en rapport utgitt av FNs flyktningorganisasjon IOM og UNEP har også antall flommer økt betraktelig i Vest-Afrika de siste 20 årene, og på Filippinene har sterkere orkaner truet hele kystlinja. I 2013 måtte mer enn 4 millioner mennesker flykte etter tyfonen Haiyan, som berørte mer enn 16 millioner mennesker.

Kritiserer norsk gjerde

Han syns det er urovekkende at det internasjonale samfunnet ikke er i stand til å ta imot noen tusen syriske flyktninger, og spør hva som vil skje når millioner av mennesker må flykte fra klimaendingene.

OMSTRIDT GJERDE: Justisminister Anders Anundsens (Frp) forsøkte tidligere i år å sikre grensa til Russland med et 200 meter langt gjerde ved Storskog. Illustrasjon: Dagbladet
OMSTRIDT GJERDE: Justisminister Anders Anundsens (Frp) forsøkte tidligere i år å sikre grensa til Russland med et 200 meter langt gjerde ved Storskog. Illustrasjon: Dagbladet Vis mer

Muniruzzaman mener at det har vært snakket mye om hvordan klimaproblemene i verden skal løses, men det er lite som faktisk har blitt gjort. Og han kritiserer Norge, Ungarn og Storbritannia - som har bygget mur og gjerde for å gjøre det vanskeligere for flyktninger å komme inn i landet.

FN-beregninger viser at så mange som 145 millioner mennesker på verdensbasis må forlate hjemmene sine dersom havet stiger med én meter.

Omstridt gjerde på Storskog

Justisminister Anders Anundsens (Frp) forsøkte tidligere i år å sikre grensa til Russland med et 200 meter langt gjerde ved Storskog. Oppsettingen av gjerdet møtte skarp kritikk på tvers av politiske skillelinjer.

Venstre-leder Trine Skei Grande kalte det bortkastede penger, mens ordfører Rune Rafaelsen (Ap) i Sør-Varanger ikke så behovet for et gjerde.

Regjeringens begrunnelse for gjerdet er at det skal bidra til å styrke kontrollen, etter at det kom 5500 asylsøkere over den norsk-russiske grensen på Storskog i løpet av noen få uker i fjor høst.

ANUNDSEN  PÅ STORSKOG: Justisminister Anders Anundsens (Frp) beslutning om å bygge et grensegjerde mot Russland fikk hard medfart. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
ANUNDSEN  PÅ STORSKOG: Justisminister Anders Anundsens (Frp) beslutning om å bygge et grensegjerde mot Russland fikk hard medfart. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Flere politikere og organisasjoner har pekt på at byggingen av gjerdet harmonerer dårlig med Norges selvbilde som en «humanitær supermakt». Det blir dessuten bygd på et tidspunkt hvor grensegjerder spretter opp i flere europeiske land.

Også på grensa mellom Frankrike og Storbritannia i Calais, har Storbritannia tidligere i år bygget et gjerde. I september sa den britiske innenriksministeren at landet neste år også vil bygge en mur på grensa.

- Gjerder bør aldri være en løsning

Professor ved Nord universitet, og seniorforsker ved CICERO, Grete K. Hovelsrud, forklarer at det hele er veldig komplisert, og at det kan tenkes at klimaendringer fører til at folk må flykte fra hjemmene sine. Det er også en potensiell kilde til konflikt.

KLIMAFORSKER: Professor ved Nord universitet, og seniorforsker ved CICERO, Grete K. Hovelsrud, forklarer at det hele er veldig komplisert, og at det kan tenkes at klimaendringer fører til at folk må flykte fra hjemmene sine. Foto: Bjørn Sigurdsøn  / SCANPIX
KLIMAFORSKER: Professor ved Nord universitet, og seniorforsker ved CICERO, Grete K. Hovelsrud, forklarer at det hele er veldig komplisert, og at det kan tenkes at klimaendringer fører til at folk må flykte fra hjemmene sine. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

- Det er ikke entydig at det er et stort konfliktpotensiale i klimaendringer. Men hvis det i tillegg til klimaendringer ligger en latent konflikt i det berørte området, kan man se for seg at ressursbehov kan være en medvirkende faktor, sier hun til Dagbladet.

Hovelsrud nevner blant vannmangel som en faktor i Midtøsten-konflikten, og at vi i for eksempel i Himalaya, Bangladesh og på Maldivene de neste årene vil se mennesker flykte på grunn av et varmere klima.

- Jeg tenker ofte på Bangladesh, landet er utsatt for et stigende havnivå, og de som bor der er veldig fattige. På Maldivene, et annet land som er i ferd med å bli oversvømt på grunn av havnivåstigning, har vi sett at regjeringen har kjøpt øyer på Fiji, hvor det er tenkt at befolkningen skal flyttes.

Professoren mener at verden må finne ut av hvor klimaflyktningene skal dra.

- Jeg mener gjerder aldri bør være en løsning, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media