General godkjente Abu Ghraib-metoder

USAs øverstkommanderende i Irak sa ja til plaging av fangene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

General Ricardo Sanchez godkjente bruk av hunder, ekstreme temperaturer, isolat over lengre tid, beslagleggelse av religiøse gjenstander og søvnforstyrrelser, skriver Washington Post i dag. Han godkjente også at fangene i Abu Ghraib-fengselet ble satt til å leve på vann og brød, og at de kunne tvinges til å sitte eller stå i ubehagelige stillinger i opptil 45 minutter, skriver avisa med offisielle dokumenter som kilde.

Det var i begynnelsen av september i fjor at Sanchez godkjente at de 32 spesifikke avhørsmetodene kunne brukes når som helst, og uten behov for annen tillatelse enn fra sjefsvokterne i fengselet.

Dokumentene Washington Post har sett, viser for første gang at mishandlingen av fanger kunne skje uten at tillatelse måtte innhentes fra høyere hold utenfor fengselet. Dermed fikk fangevokterne i Abu Ghraib frie hender til å bestemme selv hvilke metoder de ville bruke.

Fra Guantanamo

Sanchez hentet mange av avhørsmetodene fra en liste over såkalt høytrykkstaktikk som ble brukt i fangeleiren på Guantanamo-basen på Cuba.

Listen ligner på en liste over avhørsmetoder på Guantanamo-basen som ble godkjent på høyeste hold i Pentagon, blant annet av forsvarsminister Donald Rumsfeld, i januar 2002.

I oktober besluttet Sentralkommandoen i Tampa i Florida, der operasjonene i Irak og Afghanistan styres fra, at enkelte av de mer ekstreme metodene som Sanchez hadde godkjent i Irak, blant annet ydmyking av fangene, ikke kunne brukes uten eksplisitt tillatelse fra høyere hold.

De andre metodene på lista var fortsatt i utstrakt bruk helt til skandalen om fangemishandlingen brøt ut i mai. Først da ga Sanchez ordre om at mishandlingen skulle stanse.

Frie hender

Dermed kunne fangevokterne helt fram til mai, uten spesiell tillatelse, fortsette å bruke hunder, tvinge fangene til ubehagelige stillinger, gi dem bare vann og brød, sette dem i enecelle og foreta avhørene på ukomfortable steder.

Ifølge amerikanske tjenestemenn godkjente Sanchez bruk av langvarig isolat til sammen 25 ganger etter at reglene ble endret i oktober.

Likevel har amerikanske myndigheter hevdet at det var enkeltsoldater som sto bak mishandlingen, og at de opptrådte i strid med reglene.

Sanchez overlater sin stilling til en annen general av høyere rang når den irakiske overgangsregjeringen overtar makten 30. juni. Sanchez' videre skjebne avhenger av resultatene av etterforskningen av mishandlingsskandalen.

(NTB-AFP-DPA)

BLODIG: Denne fangen mishandles mens han blør i fra begge beina. Skadene kan være fra hundebitt.
I HARDT VÆR: General Ricardo Sanchez godkjente kontroversielle metoder i Abu Ghraib-fengselet.