KVINNELIGE DEMONSTRANTER: Her ser man en gruppe kvinnelige demonstranter fra Tahrir-plassen som ber 8 februar 2011. Nå kommer det fram at flere kvinnelige demonstranter ble utsatt for tortur og fornedrende behandling under opptøyene.   Foto: AFP/PATRICK BAZ
KVINNELIGE DEMONSTRANTER: Her ser man en gruppe kvinnelige demonstranter fra Tahrir-plassen som ber 8 februar 2011. Nå kommer det fram at flere kvinnelige demonstranter ble utsatt for tortur og fornedrende behandling under opptøyene. Foto: AFP/PATRICK BAZVis mer

General innrømmer jomfrusjekk av demonstranter

Egyptisk general innrømmer at de sjekket møydommen til arresterte demonstranter i vår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En høystående egyptisk general innrømmer at de har gjennomført jomfrusjekk av kvinnelige demonstranter under opptøyene sist vår. Dette er første gang det egyptiske militærer innrømmer overgrepene, skriver CNN.  Overgrepene skjedde etter at en rekke kvinnelige demonstranter ble arrestert 9. mars.

En «jomfrusjekk» er en praksis hvor man undersøker om jomfruhinna er intakt for å se om kvinnene har vært seksuelt avholdne. Dette er basert på den feilaktige oppfatningen av at jomfruhinna bare kan briste ved penetrering.

- Fornedrer kvinner Det var Amnesty International som først kom med anklagene:  «Å tvinge kvinner til å gjennomføre jomfrusjekk er uakseptabelt. Formålet er å fornedre kvinner», sa Amnetsy International. Det egyptiske forsvaret nektet da å ha gjennomført undersøkelsene.

Nå har en ikke navngitt høytstående general bekreftet praksisen overfor CNN.

- Jentene som ble arrestert er ikke som din datter eller mine. Dette var jenter som hadde bodd i telt sammen med mannlige demonstranter på Tahrir-plassen og som ble funnet i telt med molotov-cocktails og dop, sier generalen til CNN. Han fortalte CNN at sjekken ble gjennomført slik at kvinnene ikke etterpå kunne si at de hadde blitt voldtatt av soldater.

- Vi ville ikke at de skulle si at vi hadde trakkasert dem seksuelt eller voldtatt dem - så vi ville bevise at de ikke var jomfruer i utgangspunktet. Noe som ingen av dem var, sier generalen.

- De ville lære oss en lekse Én av kvinnene som blir nevnt i Amnesty-rapporten, frisøren Salwa Hosseini (20), beskriver hvordan hun ble bundet, slått og torturert med elektrosjokkpistol mens de kalte henne for «en hore».

- De ville lære oss en lekse. De ville lære oss at vi ikke hadde noe verdighet, har hun sagt til CNN. Behandlingen ble enda verra da Salwa og 15 andre kvinner ble tatt til et nærliggende militærfengsel. Der ble hun og de andre kvinnene utsatt for såkalt «jomfrutest».

- Jeg nektet å la en mannelig lege undersøke meg, forteller Salwa, som sier at hun da ble truet med elektrosjokk.

- Da fikk jeg nervøst sammenbrudd. Flere soldater sto bak oss og så på oss fra baksiden av senga. Jeg tror de sto der som vitner, forteller Salwa.