OLJE-RIKDOM: Irakiske myndigheter skal ha sendt soldater til Kirkuk-provinsen, for å gjenereobre området fra kurderne som kontrollerer den olerike provinsen. Bildet, som ble tatt 6. oktober i år, viser et av oljefeltene i området etter at det ble påtent av IS-soldater på flukt fra militæret. Foto: Ahmad Al-Rubaye / AFP / NTB Scanpix
OLJE-RIKDOM: Irakiske myndigheter skal ha sendt soldater til Kirkuk-provinsen, for å gjenereobre området fra kurderne som kontrollerer den olerike provinsen. Bildet, som ble tatt 6. oktober i år, viser et av oljefeltene i området etter at det ble påtent av IS-soldater på flukt fra militæret. Foto: Ahmad Al-Rubaye / AFP / NTB ScanpixVis mer

General: Irak starter militær offensiv for å gjenerobre Kirkuk-provinsen fra kurderne

Situasjonen blir stadig mer spent langs frontlinjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Irakiske myndigheter har de siste ukene truet Kurderne med krig. I slutten av september ba det irakiske parlamentet landets statsminister om å sende soldater til Kirkuk-provinsen, for å ta kontroll over de viktige oljefeltene som ligger i området.

Nå opplyser en general for den irakiske hæren at den militære offensiven er i gang, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Kirkuk er en omstridt provins i Nord-Irak der det bor en rekke ulike folkegrupper, blant annet kurdere og arabiske sunnimuslimer, skriver NTB.

Meldingene om at militær-offensiven er i gang kom bare timer etter at kurdere hevdet Irak planla en offensiv mot oljefeltene i Kirkuk-provinsen.

- Disse styrkene er om lag 3 kilometer unna peshmerga-styrkenes frontlinje. Etterretningsinformasjon viser hensikt om å ta kontroll over nærliggende oljefelt, en flyplass og en militærbase, heter det i en uttalelsen fra Det regionale kurdiske sikkerhetsrådet (KRSC) fredag.

Iraks statsminister Haider al-Abadi benektet da å ha planer om å gjennomføre angrep mot sitt eget folk, men kurderne var ikke overbevist.

I forbindelse med offensiven mot IS har kurdiske styrker fra den selvstyrte kurdiske regionen i Nord-Irak rykket inn i provinsen.

Da kurderne nylig holdt en folkeavstemning om uavhengighet, besluttet myndighetene i Kirkuk at også denne provinsen skulle delta.

De siste dagene har situasjonen blitt stadig mer spent langs frontlinjen, og torsdag sperret kurdiske styrker flere veier for å hindre irakiske styrker i å rykke fram. Veiene ble imidlertid åpnet igjen kort tid etter.

(Dagbladet/NTB)